Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Nitraat in water: hoe verwijdert u dat?

Lees meer

Drugs in water: hoe verwijdert u dat?

Lees meer

Legionella in water: hoe verwijdert u dat?

Lees meer

E.coli in water: hoe verwijdert u dat?

Lees meer

Medicijnresten in het water: hoe verwijder je dat?

Lees meer

Chloor in water: hoe verwijder je dat?

Chlorine sign
Logo
  • Vul 's morgens een kan met water en laat het (binnen of buiten de koelkast) staan. Drink dit water gedurende de dag.
  • Kook het water en laat het afkoelen. Drink gedurende de dag.
  • Investeer in een waterkan met filter: ideaal voor gezinnen.
  • Investeer in een waterkoeler: ideaal voor bedrijven.

Chloor in het water in Nederland

Sinds 2005 in het in Nederland bij de wet verboden om chloor als primair zuiveringsmiddel te gebruiken voor water. Chloor werd lange tijd gebruikt om het oppervlaktewater beschikbaar te maken als drinkwater. Inmiddels heeft men betere technieken ontwikkelt en wordt met name ultraviolet licht gebruikt of ozon om het water schoon te krijgen. Het actieve chloreren van water komt dus gelukkig niet meer voor in ons land. Toch bevat volgens metingen van waterbedrijven het water toch nog een behoorlijke hoeveelheid chloor. Is dat reden tot onrust? Kunnen we kraanwater met chloor drinken zonder ons zorgen te maken? Kan chloor uit het leidingwater worden verwijderd?

Op al die vragen willen wij u graag een antwoord geven.

De Feiten

  • De maximum toegestane hoeveelheid chloor in het water is gebonden aan strikte regels die ervoor zorgen dat het veilig is voor onze gezondheid.
  • Het oppervlaktewater in Nederland is op sommige plaatsen dusdanig vervuild dat het lastig is om te zuiveren.
  • Chloor is als primair schoonmaakmiddel voor het zuiveren van water verboden.

Hoe komt het dat er chloor zit in leidingwater?

"Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Het is schoon en veilig om te drinken”

Aldus de rijksoverheid.

 

Kraanwater wordt onderworpen aan talloze overheidsmaatregelen om er zeker van te zijn dat de kwaliteit van het water veilig is voor de volksgezondheid. Als natuurlijke bron, stroomt water door allerlei verschillende omgevingen vóór het bij ons door de leidingen stroomt. Dit kan voor vervuiling van het water zorgen. Deze besmettingen kunnen van natuurlijke aard zijn (zoals microben of bacteriën) of van kunstmatige aard zijn, als gevolg van menselijke activiteit (zoals chemische producten of luchtverontreiniging).

Om er zorg te zorgen dat we geen vervuild water door de kraan hebben stromen, wordt het water gezuiverd. Soms wordt als laatste stap in dit zuiveringsproces chloor toegevoegd aan het water om te voorkomen dat de vervuiling terugkeert op het moment dat het wordt afgeleverd bij de consument. Het klopt dat chloor daarvoor het meest effectieve ontsmettingsmiddel is. Het verwijdert het merendeel van de vervuilende stoffen uit het water en behoudt te allen tijde zijn ontsmettend vermogen.

Is chloor in het drinkwater gevaarlijk voor onze gezondheid?

Er zijn verschillende soorten chloren die volgens het Drinkwaterbesluit in het Nederlandse water voor (mogen) komen: 1,2-Dichloorethaan 3,0 μg/l, Epichloorhydrine 0,10 μg/l, Polychloorbifenylen (PCB’s) (individueel) 0,10μg/l per stof (PCB’s (som 0,50μg/l) en Tetra- en trichlooretheen (som) 10 μg/l. Dat er geen chloor in het water zit in Nederland klopt dus niet helemaal. Let wel, deze cijfers betekenen niet dat er actief chloor aan het water wordt toegevoegd. Chloor kan om vele redenen in het water voorkomen, zoals bijvoorbeeld door afvallozing of simpelweg omdat we in de Nederlandse huishoudens veel chloor gebruiken om schoon te maken. Als het eenmaal in het water zit is het lastig voor de waterbedrijven om het er uit te krijgen.

Het innemen van chloor is uiteraard niet zonder risico's. Dat geldt voor iedere chemische substantie. Sterker nog, zodra chloor in contact komt met bepaald organisch materiaal in water kan chloorvorming optreden die bijproducten zoals trihalomethanen

(THM) vormen en worden gelinkt aan een mogelijk verhoogd risico op kanker. De ontwikkeling van deze bijproducten hangt met name af van de kwaliteit van het water en de hoeveelheid chloor die is gebruikt. In Nederland is het kraanwater over het algemeen van goede kwaliteit en is het toevoegen van chloor niet noodzakelijk. De risico's zijn daarom klein. Het is echt aan te raden, als er bij u in de regio chloor in het water zit, om uw kraanwater te filteren. En dan met name voor mensen met een kwetsbare gezondheid, ouderen en baby's, om de potentiële risico's te vermijden.

Tips om chloor uit je kraanwater te verwijderen?

Zelfs als kraanwater met toegevoegd chloor geen direct gevaar voor de gezondheid vormt, kan het toch een onprettige geur of smaak hebben. Of het nu gaat om geur-, smaak- of gezondheidsredenen, hier zijn enkele tips om chloor uit het kraanwater te verwijderen.

  • Laat het water "ademen": chloor is een stof die snel verdampt. Hoe langer water blijft staan, hoe lager het chloorniveau. U kunt 's morgens een kan met water vullen en het (binnen of buiten de koelkast) laten staan om het vervolgens gedurende de dag op te drinken. Let op, het is verstandig om water binnen 24 uur op te drinken om iedere vorm van verontreiniging te voorkomen.
  • Kook het water voor u het drinkt: het koken van water vermindert het chloorgehalte, omdat chloor verdampt. Met het koken van water worden tevens bacteriën en andere schadelijke micro-organismen gedood die met het blote oog niet te zien zijn. Het is daarom een goed alternatief voor duur mineraal water uit flessen als het gaat om baby's en mensen met een kwetsbare gezondheid.
  • Investeer in een goede kwaliteit waterkan met filter: een duurder maar milieuvriendelijke manier om chloor uit het water te verwijderen. Vergeet niet om de cartridges regelmatig te vervangen en om de kan goed schoon te houden. Zo voorkom je dat het een broeinest wordt voor allerhande bacteriën.
  • Investeer in een waterkoeler: de ideale oplossing voor bedrijven. Een waterkoeler met koolstof filter verwijdert chloor uit het water en verbetert de smaak van het water. En u hoeft geen duur systeem aan te schaffen dat gebruikt maakt van onhandige grote plastic flessen.

Als u vragen heeft over de kwaliteit van uw water, of u wilt weten hoeveel chloor er in uw leidingwater zit, dan kunt u contact opnemen met uw lokale waterbedrijf.