Waterlogic Nederland zet haar dagelijkse activiteiten verder. Lees meer
Voor meer specifieke vragen met betrekking tot onze service en producten, lees meer hierover in onze FAQ’s.
Fluoride associëren we meestal met onze tubes tandpasta in plaats van met een glas water. Maar het zit wel degelijk ook in ons water. Hoe komt deze chemische component in onze leidingen terecht? Wat zijn de effecten van fluor op ons lichaam? En kan fluoride uit het drinkwater worden verwijderd?
We doen ons best om al deze vragen te beantwoorden.
In Nederland wordt sinds 1976 geen fluor meer aan het water toegevoegd. Ons huidige grondwetsartikel 11 over de onaantastbaarheid van ons lichaam is hier een uitvloeisel van. Sinds het einde van de tweede wereldoorlog tot aan het moment dat het toevoegen van fluor in Nederland werd verboden gebeurde dit onder het mom van de voorkoming van cariës. Deze praktijk is nog steeds gebruikelijk in bijvoorbeeld Amerika en Australië. Fluoridering van leidingwater is dus niet een maatregel om water te behandelen, maar om cariës te voorkomen! De overheden in deze landen behandelen dus ongevraagd al hun inwoners tegen de vorming van tandcariës.
Fluoride is de verzamelnaam van het scheikunde element fluor gecombineerd met een ander element, om het even met welk element het gecombineerd wordt. Fluoride kan dus in natuurlijke vorm in ons water voorkomen, maar dat is niet de fluor waar we over spreken als we het over het toevoegen van chemische fluor hebben. Fluor komt in de natuur enkel voor als zout: CaF2. NaF, natrium fluoride, is dus geen natuurlijk voorkomend zout. Fluor is geen nutriënt, het is zelfs geen essentiële voedingsstof. De huidige regelgeving staat een maximum in ons water toe van 1.5 mg/L. Het mag dus in het water voorkomen, maar niet als medicatie aan het water worden toegevoegd. Massamedicatie tegen zoiets onbenulligs als tandcariës is hier gelukkig dus niet toegestaan. Voor eens voor altijd kunnen we dus de fabel ontkrachten dat er in Nederland fluor aan het water wordt toegevoegd!
In Nederland wordt er geen fluor aan het water toegevoegd en dus zal het fluor gehalte in het water laag zijn. Helaas wordt er in het kraanwater in Nederland nog altijd fluor toegestaan in bepaalde hoeveelheden. Misschien niet voldoende om u op korte termijn ernstig ziek te maken, maar helemaal geen fluor is beter dan een beetje fluor. Om er achter te komen hoeveel fluor er in uw kraanwater zit kunt u contact opnemen met uw regionale waterbedrijf.
Wilt u fluor verwijderen uit uw leidingwater, dan kunt u de volgende methodes overwegen:
Nogmaals, als u wilt weten of en hoeveel fluor er in uw drinkwater zit dan kunt u contact opnemen met uw regionale waterbedrijf.