Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er 1,362,400 plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Nitraat in water: hoe verwijdert u dat?

Lees meer

Drugs in water: hoe verwijdert u dat?

Lees meer

Legionella in water: hoe verwijdert u dat?

Lees meer

E.coli in water: hoe verwijdert u dat?

Lees meer

Medicijnresten in het water: hoe verwijder je dat?

Lees meer

Fluoride in water: hoe verwijder je dat?

Toothpaste
Logo
  1. Maak gebruik van een filter systeem op basis van het omgekeerde osmose (of reverse osmose) principe: dit type filter verwijdert tot 90% van fluoride in water. Wees bewust van het feit dat het ook de essentiële mineralen uit het water filtert. Die zult u dus achteraf toe moeten voegen als u dat wilt.
  2. Investeer in een waterdestilleerder of distilleer zelf uw water: verander uw water in stoom, vang het op en laat het vervolgens afkoelen voor u het drinkt. Deze oplossing elimineert echter ook de goede voedingsstoffen, net zoals de reverse osmose dat doet. 

Fluoride in het water in Nederland

Fluoride associëren we meestal met onze tubes tandpasta in plaats van met een glas water. Maar het zit wel degelijk ook in ons water. Hoe komt deze chemische component in onze leidingen terecht? Wat zijn de effecten van fluor op ons lichaam? En kan fluoride uit het drinkwater worden verwijderd?

We doen ons best om al deze vragen te beantwoorden.

De Feiten

  • In Nederland wordt er geen fluor aan het water toegevoegd.
  • Fluor bestaat zowel in natuurlijke (niet giftig) als in synthetische vorm (wel giftig)
  • Synthetische fluor is een chemisch bijproduct van de aluminium industrie.

Hoe komt het dan dat er toch fluoride in ons kraanwater voorkomt?

In Nederland wordt sinds 1976 geen fluor meer aan het water toegevoegd. Ons huidige grondwetsartikel 11 over de onaantastbaarheid van ons lichaam is hier een uitvloeisel van. Sinds het einde van de tweede wereldoorlog tot aan het moment dat het toevoegen van fluor in Nederland werd verboden gebeurde dit onder het mom van de voorkoming van cariës. Deze praktijk is nog steeds gebruikelijk in bijvoorbeeld Amerika en Australië. Fluoridering van leidingwater is dus niet een maatregel om water te behandelen, maar om cariës te voorkomen! De overheden in deze landen behandelen dus ongevraagd al hun inwoners tegen de vorming van tandcariës.

Fluoride is de verzamelnaam van het scheikunde element fluor gecombineerd met een ander element, om het even met welk element het gecombineerd wordt. Fluoride kan dus in natuurlijke vorm in ons water voorkomen, maar dat is niet de fluor waar we over spreken als we het over het toevoegen van chemische fluor hebben. Fluor komt in de natuur enkel voor als zout: CaF2. NaF, natrium fluoride, is dus geen natuurlijk voorkomend zout. Fluor is geen nutriënt, het is zelfs geen essentiële voedingsstof. De huidige regelgeving staat een maximum in ons water toe van 1.5 mg/L. Het mag dus in het water voorkomen, maar niet als medicatie aan het water worden toegevoegd. Massamedicatie tegen zoiets onbenulligs als tandcariës is hier gelukkig dus niet toegestaan. Voor eens voor altijd kunnen we dus de fabel ontkrachten dat er in Nederland fluor aan het water wordt toegevoegd!

Is fluoride gevaarlijk voor de menselijke gezondheid?

Zoals met vele chemicaliën is het een kwestie van hoeveelheid. Maar aangezien fluoride alleen goed zou zijn voor het tandglazuur, lijkt het onnodig om het te drinken. Het drinken van fluor is slecht voor de gezondheid, zoveel kunnen we inmiddels wel stellen. In zeer beperkte hoeveelheden kan fluoride in tandpasta gunstig zijn voor het bestrijden van cariës, maar dat is dan ook het enige, doordat het fungeert als een beschermende laag op het tandglazuur. Fluoride consumptie in hoge mate kan leiden tot zogenaamde fluorose, wat wordt gekenmerkt door het verschijnen van witte vlekken op de tanden en treft vooral jonge kinderen.

Tips om fluoride uit het kraanwater te verwijderen?

In Nederland wordt er geen fluor aan het water toegevoegd en dus zal het fluor gehalte in het water laag zijn. Helaas wordt er in het kraanwater in Nederland nog altijd fluor toegestaan in bepaalde hoeveelheden. Misschien niet voldoende om u op korte termijn ernstig ziek te maken, maar helemaal geen fluor is beter dan een beetje fluor. Om er achter te komen hoeveel fluor er in uw kraanwater zit kunt u contact opnemen met uw regionale waterbedrijf.

Wilt u fluor verwijderen uit uw leidingwater, dan kunt u de volgende methodes overwegen:

  • Maak gebruik van een filter systeem op basis van het omgekeerde osmose (of reverse osmose) principe: algemeen wordt aangenomen dat dit type filter tot 90% van de fluoride in water verwijdert, maar dat verschilt per filter. Let daar dus op bij de aanschaf. Het is belangrijk op te merken dat dit systeem ook de essentiële mineralen zoals calcium en magnesium uit het water verwijdert. U kunt er voor kiezen om deze mineralen op een eenvoudige manier weer aan het water toe te voegen.
  • Investeer in een destilleerapparaat of destilleer zelf uw water: water wordt gedestilleerd door het te laten verdampen vervolgens af te laten koelen om zo de meest zuivere vorm van water te krijgen. U kunt gebruik maken van een apparaat of de procedure zelf thuis uitvoeren. Houd er rekening mee dat bij de distillatie van water, net zoal als bij reverse osmose, naast de fluoride ook de goede mineralen worden verwijderd.

Nogmaals, als u wilt weten of en hoeveel fluor er in uw drinkwater zit dan kunt u contact opnemen met uw regionale waterbedrijf.