Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Nitraat in water: hoe verwijdert u dat?

Lees meer

Drugs in water: hoe verwijdert u dat?

Lees meer

Legionella in water: hoe verwijdert u dat?

Lees meer

Medicijnresten in het water: hoe verwijder je dat?

Lees meer

Fluoride in water: hoe verwijder je dat?

Lees meer

E.coli in water: hoe verwijdert u dat?

Logo
  1. Als het kraanwater besmet is met E.coli, moet u al het water dat u voor consumptie gebruikt (drinken en eten) eerst drie minuten koken. De bacterie gaat dan dood.
  2. Gebruik geen koffiezetapparaat of waterkoker. Gebruik in plaats daarvan een pan of fluitketel.
  3. Of koop en gebruik verzegelde flessen (bron)water.
  4. Slik geen kraanwater door bij het tandenpoetsen. 

E.coli in het water in Nederland

E.coli (Escherichia coli) is een van nature voorkomende bacterie die te vinden is in de darmen van alle warmbloedige dieren en mensen. E.coli is op zich geen slechte bacterie, want de bacterie is nodig voor het verteren van voedsel. Bovendien beschermt E.coli ons tegen andere schadelijke bacteriën. Normaal gesproken worden mensen dan ook niet ziek van deze bacterie. E.coli staat bekend als de ‘poepbacterie’.

Helaas kan E.coli op de verkeerde plaatsen in ons lichaam terecht komen. Dit kan onze gezondheid negatief beïnvloeden. Bovendien zijn er honderden verschillende varianten van deze bacterie. Een aantal van die varianten kunnen gevaarlijk zijn en ernstige gevolgen hebben.

Onlangs raakte het kraanwater in Vlaardingen besmet met E.coli. En in oktober werd de bacterie in het kraanwater van Oss aangetroffen. Beide besmettingen laten zien dat de bacterie soms zomaar ergens opduikt.

In dit artikel leert u alles wat u over E.coli moet weten. Waarom is E.coli aanwezig in ons kraanwater? Hoe gevaarlijk is het voor onze gezondheid? En wat kunt u doen om E.coli uit het kraanwater te verwijderen? Lees snel door als u een antwoord op deze vragen wilt.

De Feiten

  • E.coli is op zich geen slechte bacterie, de bacterie is nodig voor het verteren van voedsel. Bovendien helpt E.coli ons tegen andere schadelijke bacteriën.
  • Er bestaan honderden varianten E.coli. Sommigen daarvan zijn wél schadelijk.
  • In de meeste gevallen veroorzaakt E.coli milde ziekteverschijnselen. In veel gevallen merkt u er zelfs niets van.
  • Soms is het verloop ernstiger. In dat geval gaat het om darmbloedingen.
  • Waterbedrijven testen ons kraanwater op de aanwezigheid van E.coli.

Waarom is E.coli aanwezig in ons kraanwater?

Er zijn verschillende redenen waarom E.coli in ons kraanwater terecht kan komen. Als E.coli in het water gevonden wordt, kan dit betekenen dat het water met uitwerpselen vervuild is.

Ook kan de bron waar we het water uit winnen besmet zijn. We gebruiken bijvoorbeeld bodemwater of oppervlaktewater om kraanwater uit te winnen. E. coli kan in dat water voorkomen. Als het goed is, wordt dit water gezuiverd, zodat er geen E.coli meer in het kraanwater zit. Waterbedrijven zoals PWN en Vitens checken ons water op de aanwezigheid van E.coli. Toch kan er soms iets misgaan.

Als de bacterie in het water aan wordt getroffen, betekent dit niet direct dat het een schadelijke variant is. Dit is echter niet volledig uit te sluiten. Als men E.coli in ons water aantreft, wordt onmiddellijk aan de alarmbel getrokken, zoals blijkt uit de voorbeelden in Vlaardingen en Oss.

De bacterie kwam in Vlaardingen in het water terecht tijdens werkzaamheden. Op verschillende locaties werd de bacterie in lage aantallen aangetroffen. Hieruit blijkt dat zelfs met de beste voorzorgsmaatregelen een besmetting niet altijd te voorkomen is.

Kortom: E.coli kan op verschillende manieren in het kraanwater terecht komen.

Mocht E.coli zich eenmaal in het water bevinden, dan kan de bacterie weken overleven. E.coli vermenigvuldigt zich tussen de 10 en 40 graden en gaat dood bij 65 graden.

Naast vervuild kraanwater kan u op andere manieren besmet raken. Dieren zoals koeien en schapen dragen de bacterie vaak bij zich. E.coli zit daarom geregeld in de ontlasting van deze dieren. Mest is daarom de belangrijkste besmettingsbron. Direct contact met mest leidt tot het hoogste risico op besmetting.

Daarnaast kunt u ook besmet raken via de voeding. Het gaat dan meestal om het eten van onvoldoende verhit rundvlees. Ook het drinken van ongepasteuriseerde melk kan tot besmetting leiden.

Tot slot kan besmetting ook tussen mensen voorkomen. Iemand die besmet is met E.coli kan gemakkelijk anderen besmetten als er niet op de hygiëne wordt gelet. Bij toiletgebruik kan bijvoorbeeld de wc-bril of deurknop besmet raken, waardoor een ander met de bacterie in contact komt.

Is E.coli gevaarlijk voor uw gezondheid?

Zoals eerder uitgelegd is E.coli normaal gesproken geen schadelijke bacterie. De meeste E. coli veroorzaken geen ziekteverschijnselen. Er zijn echter honderden verschillende varianten. Sommigen daarvan kunnen schadelijk voor uw gezondheid zijn.

In de meeste gevallen gaat het om soorten die de giftige stof shigatoxine in het lichaam produceren. De soorten die deze giftige stof produceren kunnen ernstige darminfecties veroorzaken. Vooral zieke mensen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een slechte weerstand zijn hier vatbaar voor.

De shigatoxineproducerende E.coli noemen we afgekort STEC. Infecties door STEC komen zo nu en dan voor en kunnen tot de volgende klachten leiden:

  • diarree
  • bloed bij de diarree
  • misselijkheid
  • buikkrampen
  • braken

De actuele situatie van STEC vindt u hier.

Soms komt het voor dat mensen in het ziekenhuis worden opgenomen. Dat gebeurt vooral bij een ernstig verloop van de ziekte. In dat geval vinden er bloedingen in de darmen plaats. Deze infectie kan schadelijk zijn voor de nieren.

In de meeste gevallen is E.coli echter niet bedreigend en gaat het om milde symptomen. In heel wat gevallen merkt u zelfs niets van E.coli.

Wilt u meer weten over E.coli? Lees dan de informatie op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Naast STEC zijn er andere E.coli varianten met verschillende ziektebeelden. Op de website van het voedingscentrum leest u er meer over.

In ieder geval hoeft u zich niet direct zorgen te maken. Over het algemeen komen de schadelijke varianten van E.coli weinig voor in Nederland. Bovendien raakt ons drinkwater niet vaak besmet. En als het gebeurt, weet u dat direct. Dat is te danken aan de uitgebreide testprocedures van onze waterbedrijven.

Tips om E.coli uit het kraanwater te verwijderen

In principe kunt u ervan uitgaan dat ons kraanwater geen E.coli bevat. Mocht het kraanwater onverhoopt toch besmet zijn met E.coli, dan kunt u de volgende voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Kook het water dat u gebruikt om te drinken en voedsel mee te bereiden ten minste drie minuten. Hiermee neutraliseert u de schadelijke bacterie, omdat de bacterie doodgaat in water vanaf 65 graden.
  • Gebruik geen waterkokers of koffiezetapparaten, deze apparaten koken meestal geen drie minuten.
  • Gebruik in plaats daarvan een pan of fluitketel.
  • Of maak gebruik van verzegelde flessen (bron)water.
  • Slik het kraanwater niet door bij het tanden poetsen.

Mocht u besmet raken met E.coli, dan gelden de volgende adviezen:

  • Drink voldoende suikerhoudende en zoute dranken.
  • Haal eventueel zakjes ‘ORS’ bij uw apotheek.
  • Ga naar de huisarts als u koorts krijgt, uitdrogingsverschijnselen heeft, zich lusteloos voelt of veel dorst heeft.