Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er 1,362,400 plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Nitraat in water: hoe verwijdert u dat?

Lees meer

Drugs in water: hoe verwijdert u dat?

Lees meer

Legionella in water: hoe verwijdert u dat?

Lees meer

E.coli in water: hoe verwijdert u dat?

Lees meer

Medicijnresten in het water: hoe verwijder je dat?

Lees meer

Kalk in het water: hoe verwijder je dat?

Logo
  1. Gebruik een waterontharder: het beste systeem voor thuis om kalk uit kraanwater te verwijderen.
  2. Investeer in een waterkan met filter: een goede manier om kalkvormige deeltjes uit het water te halen.
  3. Installeer een waterkoeler met filter: ideaal voor bedrijven om heerlijk kalkvrij water aan te bieden.

Kalk in het water in Nederland

Kalkaanslag is een van de grootste vijanden van ons glaswerk en veel huishoudelijke apparaten. Maar is de slechte reputatie die kalk heeft terecht? Is kalk slecht voor onze gezondheid? Kan kalk gemakkelijk uit ons kraanwater worden verwijderd?

Hieronder zullen we deze vragen beantwoorden.

De Feiten

  • Kalk bestaat uit calcium en dit heeft ons lichaam nodig. De inname van kalk kan daarom gunstig zijn.
  • In het Drinkwaterbesluit is omschreven dat waterleidingbedrijven drinkwater niet verder mogen ontharden dan 1 mmol/l (5,6 DH).
  • Kalkaanslag is slecht voor de werking en levensduur van huishoudelijke apparaten.

Hoe komt het dat er kalk in kraanwater zit?

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken heeft kalk in kraanwater niets te maken met de staat of de kwaliteit van de leidingen, of met de efficiëntie van waterzuiveringsinstallaties.

Kalk is een natuurlijke stof die hoofdzakelijk bestaat uit calcium en magnesium en waarvan de aanwezigheid varieert al naar gelang de hardheid van het water in de regio. Water is harder of zachter, afhankelijk van waar het precies vandaan komt. In Nederland wordt de volgende indeling van hardheid aangehouden: 0-4 dH: zeer zacht water, 4-8 dH: zacht water, 8-12 dH: gemiddeld water, 12-18 dH: vrij hard water, 18-30 dH: hard water en groter dan 30 dH: zeer hard water. Omdat de aanwezigheid van kalk afhankelijk is van de oorsprong van het water wordt het gevonden in zowel kraanwater als in bepaalde merken mineraalwater.

Is kalk in het water gevaarlijk voor de menselijke gezondheid?

Kalk in water kan kalkaanslag veroorzaken. Dit kan er een beetje groezelig uitzien op een glas, maar levert geen direct gevaar op voor onze gezondheid. Integendeel, de aanwezigheid van kalk kan zelfs gunstig zijn, omdat het bijdraagt aan onze dagelijkse inname van calcium. Calcium aan draagt bij sterke botten en een gezond gebit. Voor de gezondheid hoeft kalk dus niet uit het water gehaald te worden. Wilt u geen kalk, of calcium, in uw water, vanwege bijvoorbeeld de smaak, dan kunt u ook andere voeding eten en drinken om er voor te zorgen dat u voldoende calcium binnenkrijgt. Omdat calcium goed is voor de gezondheid is in het Drinkwaterbesluit omschreven dat waterleidingbedrijven drinkwater niet verder mogen ontharden dan 1 mmol/l (5,6 DH).

Hoewel kalk dus niet schadelijk is voor de gezondheid kan het wel nadelige gevolgen hebben voor van alles. Zo kan het agressief zijn voor de huid en jeuk of een droge of gevoelige huid veroorzaken. Het drinken van hard water kan daarnaast gevolgen hebben voor de gezondheid van je haar. Het kan de glans van je haar wegnemen en het breekbaar maken.

Tips om kalk gemakkelijk uit kraanwater te verwijderen?

Of het nu gaat om esthetische, smaak- of dermatologische redenen, wellicht wilt u de kalk uit uw water verwijderen. Als u in een gebied woont waar veel kalk in het water zit dan kan dat een nachtmerrie zijn voor het schoonmaken van de keuken of de badkamer. Met name als hard water verwarmd wordt kan het nadelige effecten hebben. Zowel op glazen, tegels, de douchewand als op huishoudelijke apparatuur die water verwarmen, zoals wasmachines, koffiezetapparaten en vaatwassers. Dergelijke apparaten kunnen beschadigd raken doordat kalk zich op het verwarmingselement vormt. Daardoor duurt het langer voor het apparaat de gewenste temperatuur bereikt, en het risico dat de apparaten kapot gaan is daarmee groter.

Er zijn verschillende opties om kalk in leidingwater tegen te gaan.

  • Installeer een waterontharder: het enige beschikbare systeem voor thuis om kalk volledig uit het water te verwijderen. Omdat een ontharder op de leiding wordt aangesloten wordt het water verzacht voordat het in bijvoorbeeld de wasmachine of de waterkoker terecht komt.
  • Investeer in een kan met filter: als het alleen om de smaak gaat of om de waas die kalk achterlaat dan lost een kan met filter dat gemakkelijk voor u op en is op de langere termijn ook nog eens veel goedkoper dan bijvoorbeeld het kopen van plastic flessen water.
  • Een waterkoeler met filter installeren: een water koeler die direct op de watertoevoer kan worden aangesloten is de ideale oplossing voor bedrijven. Het garandeert water dat heerlijk smaakt, en u bespaart tijd en geld in vergelijking met een waterkoeler met plastic waterreservoirs of losse plastic flessen.

U kunt meer te weten komen over de hardheid van uw leidingwater door contact op te nemen met uw waterleidingbedrijf.