Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Koopgids voor waterdispensers voor op kantoor

Lees meer

Juli Plasticvrije maand moedigt ons allemaal aan om plastic afval te verminderen

Lees meer

Waterlogic viert het engagement van Jan De Nul Group om single use plastic aan boord van hun schepen te verminderen

Lees meer

Waterlogic helpt mee in de strijd tegen moderne slavernij

Lees meer

Zero Waste Week

Lees meer

Ons plastic gebruik herzien

Ons plastic gebruik herzien
Logo

Het is moeilijk voor te stellen dat er 100 jaar geleden geen plastic bestond. Helemaal omdat vandaag de dag de meeste spullen die we gebruiken van plastic gemaakt zijn.

Alleen al in de laatste 70 jaar is wereldwijd meer dan 8,3 miljard ton niet afbreekbaar plastic geproduceerd. 8,3 miljard ton. Probeert u zich dat eens voor te stellen. Als we dat in perspectief plaatsen, dat staat gelijk aan 882,000 Eiffel torens in plastic afval. Het grootste gedeelte hiervan is op stortplaatsen en in oceanen beland.

In 2016 werden er wereldwijd 480 miljard flessen verkocht. Dat komt neer op 1 miljoen flessen per minuut en dat aantal stijgt. Het vervaardigen van deze enorme hoeveelheid plastic flessen veroorzaakt een gigantische toename van de milieuproblemen. Het is verontrustend om te zien dat het gebruik van plastic de afgelopen jaren steeds is toegenomen en voorlopig zal blijven stijgen. In de afgelopen 10 jaar is er meer plastic gemaakt dan in de hele 20ste eeuw. Met name water in flesjes wordt met de dag populairder.

Dit zwerfafval veroorzaakt meer problemen dan we vaak denken. Onlangs heeft Caroline Power, een wereldberoemde onderwaterfotograaf, schokkende beelden van een ongelooflijke hoeveelheid plastic vervuiling in de Caribische Zee vastgelegd. Kilometers van het prachtige blauwe wateroppervlak is bedekt met kunststof gebruiksvoorwerpen zoals flessen, bestek en plastic bekers.

Credits: Caroline Power

De foto’s gingen viraal op sociale media en schokten de wereld. Ze gaven helaas een goed beeld van de schade die plastic aan onze planneet aanbrengt. De gevolgen van een dergelijke ramp kunnen ernstige gevolgen hebben voor het behoud van onze zeeën en oceanen. Zo werd zeer recentelijk door Canadese vissers een kreeft gevangen met een Pepsi-logo bedrukt op zijn klauw. Het benadrukt nogmaals hoe plastic het leven onder water beïnvloedt.

Credits: Karissa Lindstrand

Het is goed nieuws dat steeds meer landen het wereldwijde plastic probleem serieus nemen. Hoewel plastic nog altijd een enorm probleem vormt in de wereld. Geschat wordt dat van de totale hoeveelheid plastic dat is geproduceerd, 8,3 miljard ton, zo'n 6,3 miljard ton al niet meer in gebruik is en dus afval is. Van die 6,3 miljard ton verdwijnt 79% uiteindelijk in de natuur en maar 9% van al dat plastic wordt gerecycled. Vooraanstaande wetenschappers gaan ervan uit dat in 2050 12 miljard ton aan plastic geproduceerd is.

Veel plastic is vervaardigd van polyethyleentereftalaat (PET) en is bijna onafbreekbaar. Geschat wordt dat het wel 500 jaar kan duren voordat PET volledig afgebroken is. Het is daarom van belang dat mensen zich meer bewust worden van wat de gevolgen zijn van het achteloos kopen en weggooien van plastic.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Het beheren van plastic afval is mondiaal gezien een van de grootste problemen. De Universiteit van Georgia en The Sea Education Association hebben samen berekend welke landen de grootste vervuilers zijn als het gaat om het lozen van plastic in de oceaan en hebben daar een top 20 van samengesteld. De absolute nummer 1 op deze lijst is China. De top 20 landen zorgen samen voor maar liefst 83% van de totale hoeveelheid plastic die in de oceanen terecht komt. Nederland komt gelukkig niet voor in deze top 20.

Er is ook goed nieuws. Steeds meer landen zijn zich bewust van de gevaren van plastic voor het milieu en proberen zo veel mogelijk in te zetten op recyclen. Onderzoek van de Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) heeft aangetoond dat met 65% de Duitsers het best zijn in het recyclen van afval. Onderaan de lijst staat Nieuw-Zeeland. Van de in totaal 34 Oeso landen neemt Nederland de achtste plaats in als het gaat om het recyclen van plastic afval.

Ons doel

Waterlogic is zich bewust van hoe belangrijk is om het gebruik van plastic tegen te gaan. In de 13 landen waar we gevestigd zijn sporen we mensen aan om minder plastic flessen te gebruiken. Niet alleen willen we het gebruik van plastic tegen gaan door middel van onze flesloze waterkoelers, we vinden het ook belangrijk om mensen voor te lichten over de gevaren van plastic voor het milieu. Dat doen we onder andere door mensen bewust te maken van de keuzes die we als consumenten en bedrijven hebben als het gaat om het gebruik van plastic in het algemeen en plastic flessen in het bijzonder. We publiceren met regelmaat artikelen waarin we voorlichting geven en tips delen over hoe men thuis en op kantoor het gebruik van plastic kan reduceren.