Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er 1,362,400 plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Koopgids voor waterdispensers voor op kantoor

Lees meer

Juli Plasticvrije maand moedigt ons allemaal aan om plastic afval te verminderen

Lees meer

Waterlogic viert het engagement van Jan De Nul Group om single use plastic aan boord van hun schepen te verminderen

Lees meer

Waterlogic helpt mee in de strijd tegen moderne slavernij

Lees meer

Zero Waste Week

Lees meer

Wereld Oceanen Dag 2019

Wereld Oceanen Dag 2019
Logo

Elke 8 juni verenigt de wereld ter ere van de Wereld Oceanen Dag: een concept dat oorspronkelijk werd voorgesteld in 1992 door het Canadese International Centre of Ocean Development en het Ocean Institute van Canada. Deze dag wordt nu overal op onze blauwe planeet door mensen gevierd. Wereld Oceanen Dag wil gemeenschappen aanmoedigen om samen een betere toekomst te creëren. Evenementen worden gebruikt om het publiek te informeren over onze impact op de oceaan, in de hoop een wereldwijde beweging te stimuleren om het duurzame beheer van deze waardevolle hulpbron te bevorderen. Een bloeiende mariene omgeving is van cruciaal belang voor de wereldwijde gezondheid. Onze oceanen zijn de longen van onze planeet - ze geven de meeste zuurstof die mensen ademen vrij; voorzien ons van vissen om te eten, een stabiel klimaat, een natuurlijke waterbron en een overvloed aan medicijnen.

Het volgende artikel toont welke plastics het meeste schade aanrichten en bespreekt wat u op de werkplek kunt doen om onze oceanen te beschermen op deze Wereld Oceanen Dag.

De plasticvervuiling pandemie

Loop langs elke rivieroever, het strand of de zee; u vindt vrijwel gegarandeerd minstens één stuk plastic. Sinds de introductie van de eerste polyethyleen zak in de jaren zestig is de afhankelijkheid van plastic voor eenmalig gebruik gegroeid. Niet alleen komt er jaarlijks ongeveer 8 miljoen ton plastic in onze oceanen terecht, hetwordt ook nog eens afgebroken tot kleinere deeltjes microplastics die uiteindelijk in onze voedselketen terechtkomen. We vervuilen de oceanen, vernietigen natuurlijke mariene leefomgevingen en veroorzaken onnoemelijke schade aan onze eigen gezondheid.

De noordelijke Stille Oceaan - het uitgestrekte water tussen Japan en de Verenigde Staten - is nu de meest vervuilde oceaan en bevat naar schatting twee biljoen stukjes plastic; eenderde van het totale plastic dat tegenwoordig in de oceanen wordt aangetroffen.

Het effect van plastic op het zeeleven en de oceanen

Plastic zinkt niet alleen naar de diepten van de oceaan, het beïnvloedt ook het onderwaterleven dat daar leeft. Het United Nations Environment Agency waarschuwt voor een dreigend 'Ocean Armageddon', tenzij we onze afhankelijkheid van wegwerpplastic zoals tassen, flessen, rietjes en bestek geleidelijk beëindigen.

Volgens recente schattingen sterven jaarlijks meer dan 100.000 zeezoogdieren aan het eten van plastic. Wetenschappers die de diepste gleuven van de oceaan in Japan, de Hebriden en Chili verkennen, hebben in alle hoekjes plastics gevonden. Nog zorgwekkender: bij het testen van de dieren die daar leven, had op één plek 100% van het gedierte plastic in hun buik.

Hoeveel plastic consumeren we?

Onderzoekers van het Lamont-Doherty Earth Observatory, Columbia University, bestudeerden onlangs het spijsverteringskanaal van garnalen die op de markt zijn gekocht om vast te stellen wat de garnalen eten. Een kleine toepassing van rode kleurstof gaf onmiddellijk een verrassend inzicht: zeven stukjes plastic in de maag van één garnaal die voor menselijke consumptie werd gekocht.

Dit is niet ongewoon. Wetenschappers hebben plastic vezels, fragmenten en microkorrels aangetroffen in zowel oceaan- als zoetwatervis, wild gevangen en gekweekt. Van 114 soorten is bekend dat ze plastic in hun maag hebben; meer dan de helft daarvan eten we op. Soorten als plankton, bivalven, vissen en walvissen consumeren regelmatig microplastics, omdat het op hun voedsel lijkt. Het verstopt spijsverteringskanalen, belemmert de eetlust, verandert het voedingsgedrag en beïnvloedt zowel de groei als het voortplantingsvermogen.

Welke plastics moeten we vermijden?

Een plastic zak heeft een gemiddelde bruikbare levensduur van slechts 12 minuten, maar overleeft duizenden jaren in het mariene milieu, inclusief het spijsverteringskanaal van een walvis. Het Europees Parlement en de lidstaten van de Europese Unie hebben een verbod op wegwerpplastic geïntroduceerd. Wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes en roerstaafjes mogen in de toekomst niet meer van plastic worden vervaardigd. In 2021 moet het verbod een feit zijn.

De Europese Unie verplichtte in 2016 alle lidstaten om het gebruik van plastic draagtasjes terug te dringen. In Nederland voerde men een verbod in op het gratis aanbieden van bepaalde plastic tassen. Sindsdien moet daar een klein bedrag voor betaald worden. Men verwacht dat dit bijdraagt aan duurzaam gedrag, zoals het hergebruiken van een tas.

Als we plastic opnieuw gebruiken, wordt het minder zorgelijk; tenzij het plastic is dat BPA bevat. Bisfenol A is een hormoonverstorend materiaal dat in verband wordt gebracht met autisme, geboorteafwijkingen en reproductieve problemen. Vergeet niet om het gebruikte plastic te controleren en alles wat BPA suggereert te vermijden, vooral in producten die dit middel vaak bevatten, zoals kopjes en flessen voor kinderen.

Een andere manier om te weten welke plastics u moet vermijden, is het controleren van het nummer in de recycling code op verpakkingen.De belangrijkste die u uit uw routine moet verwijderen, zijn:

  • Polyvinylchloride (PVC): Bevat di-2- Ethylhexylftalaat (DEHP), een hormoonontregelaar en mogelijk carcinogeen;
  • Polystyreen (PS): Styreen, een andere hormoonontregelaar en mogelijk carcinogeen, kan in voedsel terechtkomen;
  • Polycarbonaat: bevat BPA.

Hoe kan mijn werkplek de oceanen helpen beschermen?

1) Maximaliseer het gebruik van recyclingbakken

Zelfs als plastic van vitaal belang is voor de dagelijkse bedrijfsvoering, kunnen we duurzaam gedrag stimuleren door recyclingbakken te bieden voor plastic, papier en ander afval. Als u zich zorgen maakt over het gebrek aan betrokkenheid, voer dan een beleid uit om ervoor te zorgen dat de mensen in uw omgeving gebruikmaken van de gegeven voorzieningen.

2) Minimaliseer het gebruik van onnodige verpakkingen

Of het nu gaat om verkochte producten, verpakkingen of zelfs de waterdispenser; er zijn meerdere gebieden waar u minder afhankelijk van plastic kunt zijn. Gebruik zo weinig mogelijk plastic verpakkingen, moedig het gebruik van herbruikbare bidons aan en biedt borden, bestek en bekers.

3) Raak betrokken bij lokale evenementen en vergroot het bewustzijn

Bedrijven kunnen op veel manieren meedoen aan Wereld Oceanen Dag. Of u nu kiest om uw eigen evenement te plannen;of deel te nemen aan een evenement georganiseerd door anderen, de mogelijkheden zijn eindeloos. U kunt zelfs anti-plasticvervuiling materiaal promotiemiddelen downloaden om het bewustzijn te vergroten. Wat u ook doet, elke actie heeft een enorme impact.

Uw kans om de planeet te redden

Wereld Oceanen Dag geeft iedereen de kans om de oceaan te beschermen en een betere toekomst voor ons allemaal te bieden. Het is uw kans om met anderen samen te werken aan één probleem. Ieder van ons heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de oceanen de komende generaties gezond blijven. Maak daarom deze Wereld Oceanen Dag het verschil.