Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Koopgids voor waterdispensers voor op kantoor

Lees meer

Juli Plasticvrije maand moedigt ons allemaal aan om plastic afval te verminderen

Lees meer

Waterlogic viert het engagement van Jan De Nul Group om single use plastic aan boord van hun schepen te verminderen

Lees meer

Waterlogic helpt mee in de strijd tegen moderne slavernij

Lees meer

Zero Waste Week

Lees meer

Wereldmilieudag 2018: Overwin Plasticvervuiling

Wereldmilieudag 2018: Overwin Plasticvervuiling
Logo

Naarmate Wereldmilieudag nadert, versterkt de focus op de #BeatPlasticPollution-beweging. De door de VN geleide Wereldmilieudag is de belangrijkste gebeurtenis op de kalender, omdat sleutelfiguren opkomen voor verandering. Sinds het bescheiden begin in 1974 evolueerde de dag naar een wereldwijde kruistocht die bewustzijn en actie ter bescherming van het milieu stimuleert - met nu meer dan 100 deelnemende landen. Recente bevindingen suggereren dat als we geen actie ondernemen, de oceanen tegen 2050 meer plastic dan vis bevatten. Dit is een van de grootste ecologische catastrofes van onze tijd.

Door gebruik te maken van vier veranderingen, kunnen gemeenschappen over de hele wereld een rol spelen in de strijd tegen plastic.

De vier veranderingen voor een plasticvrije levensstijl

1. Weiger Plastic

Ten eerste, weiger plastic te allen tijde. Nederlanders gooien in een jaar zo’n 550 miljoen plastic flesjes weg. Een ongelooflijke verspilling. Een eenvoudig 'nee' tegen plastic flesjes is een kleine stap naar significante verandering. Kies in plaats daarvan voor een waterdispenser voor thuis of op kantoor - of een versgeperste optie - en neem dan een eigen fles mee. Een andere stap die gezet kan worden, is het zo min mogelijk gebruiken van andere plastic producten.

Van de plastic flessen die in 2016 wereldwijd werden gekocht, werd minder dan de helft ingezameld voor recyclage. En van slechts 7 procent van die ingezamelde flessen werden opnieuw flessen gemaakt. Koffiekopjes zijn een ander onzichtbaar kwaad, omdat het kunststof composietmateriaal betekent dat ze niet-recyclebaar zijn, terwijl velen denken dat dit wel zo is. Het weigeren van de afhaalbeker en het thuis vullen van uw fles, zal koffiewinkels dwingen hun duurzame waarmerk te heroverwegen. Hetzelfde geldt voor plastic zakken. Als een supermarkt geen alternatief biedt, gebruik dan herbruikbare kartonnen dozen voor uw volgende boodschappen. Weigeren is de eerste stap, maar actief ontwijken is de meest schaalbare benadering om vervuiling te beëindigen.

2. Hergebruik plastic

Waar plastic essentieel is, kies dan voor herbruikbare opties. Wanneer het tijd is om het weg te gooien, zorg ervoor dat u recyclet. Hetzelfde geldt voor voedselverpakkingen en andere huishoudelijke kunststofproducten - dit zijn vaak producten met een langere levensduur, dus haal er het meeste uit. En u kiest het beste voor levenslange draagtassen en containers die u kunt gebruiken zolang als u ze nodig heeft.

3. Zamel plastic in

Hoewel we in Nederland in vergelijking met de meeste andere landen veel plastic recyclen, kan er nog een flinke slag worden gemaakt. Maar dat geldt vooral voor het Nederlandse beleid, want recent onderzoek wijst uit dat het recyclen van plastic afval weinig effect op het milieu heeft.

Toch bestaat in Nederland het restafval voor zo’n 14 procent uit kunststof. En plastic zwerfafval bestaat voor zo’n 90 procent uit verpakkingen. Volgens de onderzoekers is het uitbreiden van het statiegeldsysteem een van de oplossingen. Want dat prikkelt mensen om afval in te zamelen in plaats van weg te gooien. En dat is beter voor het milieu, want dan komt het in ieder geval niet in de natuur terecht.

Op dit moment is het statiegeldsysteem nog niet uitgebreid. Maar het invoeren van een dergelijk systeem leidt volgens CE delft tot 70 tot 90 procent minder flesjes en blikjes in het zwerfafval. Maar waarom hebben we zo’n prikkel als statiegeld nodig? U kunt op dit moment al bijdragen aan het verminderen van het zwerfafval door zelf niets op straat weg te gooien en het in te zamelen.

4. Vergroot het bewustzijn

Tenslotte kunt u helpen door het bewustzijn rondom plasticvervuiling te vergroten. Nodig vrienden uit voor plasticvrije diners, neem deel aan openbare evenementen om uw steun te betuigen aan milieuvriendelijke keuzes of verspreid informatie via uw eigen socialemedia-netwerken. Deel bijvoorbeeld dit artikel, zodat geïnteresseerde mensen in uw netwerk de vier veranderingen zelf kunnen doorvoeren. Hoe meer mensen zich bewust zijn van het probleem, hoe sterker we samen staan tegen plasticvervuiling.

Er zijn bovendien eco-vriendelijke alternatieven voor plastic beschikbaar. Ideeën zoals eetbaar bestek en vloeibaar hout krijgen in sommige kringen grip. Bent u traditioneler, dan kiest u misschien liever voor papieren borden of een metalen rietje als een meer smakelijke optie. Tot slot heeft mycelium – de belangrijkste stof in paddenstoelen en schimmels - een centrale plaats ingenomen als een eco-verpakkingsoptie, wanneer het wordt gemengd met andere duurzame ingrediënten zoals haver. En binnenkort kunt u zelfs plantenpotten van dit material aanschaffen.

Hoewel wetgeving van essentieel belang is, het verbieden van plastic zal de oceanen niet redden. Kunststoffen vertegenwoordigen al 60-80% van het afval van zee, in sommige regio's tot 95%, wat betekent dat grootschalige verandering nodig is om te voorkomen dat mariene ecosystemen verloren gaan. Door ons een paar eenvoudige acties eigen te maken, kunnen we gezamenlijk plasticvervuiling verslaan.

Terwijl India zich klaarmaakt om Wereldmilieudag te organiseren, zien we opnieuw de kracht van collectieve actie. Wereldmilieudag is nu het belangrijkste milieuevenement op de VN-kalender met meer dan 100 deelnemende landen, die een boodschap verspreiden om het milieu te beschermen. Zoals hun voorbeeld laat zien, is de strijd er zowel om de massa van het probleem bewust te maken als de gewoonten van detailhandelaren en producenten te veranderen.