Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er 1,362,400 plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Koopgids voor waterdispensers voor op kantoor

Lees meer

Juli Plasticvrije maand moedigt ons allemaal aan om plastic afval te verminderen

Lees meer

Waterlogic viert het engagement van Jan De Nul Group om single use plastic aan boord van hun schepen te verminderen

Lees meer

Waterlogic helpt mee in de strijd tegen moderne slavernij

Lees meer

Zero Waste Week

Lees meer

De anatomie van de perfecte koffie

De anatomie van de perfecte koffie
Logo

Koffie maken wordt nog weleens omschreven als kunstvorm, maar om het perfecte bakkie te maken is het belangrijk om ook iets van de wetenschap inzake koffie af te weten.

De onderstaande uitleg en infographic bieden een overzicht van enkele van de belangrijkste wetenschappelijke verklaringen achter het maken van koffie - dus trek je witte laboratoriumjas aan en zet je bril op; we gaan koffie brouwen!

 

Koffiebonen

Indien mogelijk, gebruik hele koffiebonen, het liefst zo vers mogelijk. De gradatie van de gebrande koffieboon - licht, medium of donker - is afhankelijk van uw voorkeur. Houd er rekening mee dat de donkerder geroosterde bonen minder cafeïne bevatten dan de lichter gebrande bonen. Een donker gebrande koffieboon smaakt minder rins dan lichtere bonen, maar verliest wat van zijn oorspronkelijke zoetheid en natuurlijk aroma omdat de suikers in de koffie gekarameliseerd worden tijdens het branden.

Bewaar de bonen in een afgesloten container plaats niet in direct zonlicht. Wilt u de bonen voor langere tijd bewaren overweeg dan om de bonen in te vriezen.

Maal de koffie net voor het koffiezetten. Dit helpt om de volle smaak van de bonen vrij te laten komen. Het malen van de bonen ruim voor het koffiezetten zorgt ervoor dat er zuurstof bij de bonen kan, waardoor de smaakvolle chemische verbindingen die inherent zijn aan de koffieboon worden afgebroken.

Het brouwproces bestaat uit het toevoegen van water dat in de gemalen koffie dringt en de oplosbare aroma's uit de koffieboon haalt. Het is daarom beter om de koffie zo fijn en gelijkmatig mogelijk te malen. Dit zorgt ervoor dat het oppervlak van de koffie voor het extractieproces wordt gemaximaliseerd.

Water

Een kopje koffie bestaat voor 98% uit water, maar dit belangrijke element wordt nog wel eens over het hoofd gezien. De aandacht gaat vaak ten onrechte alleen uit naar de koffie.

Om het perfecte kopje koffie te zetten, bevat het water dat wordt gebruikt idealiter kleine hoeveelheden calcium en magnesium die de smaak uit de koffieboon halen. Echter, chloor en bijvoorbeeld sulfaten in het water kunnen de smaak van de koffie negatief beïnvloeden, wat leidt tot een bitter smakende koffie.

Test strips kunnen u helpen om de niveaus van deze chemicaliën in uw water te testen. Veel mensen die in gebieden wonen met 'hard' water kunnen een omgekeerd osmose-systeem gebruiken dat chloor en andere schadelijke deeltjes uit het water verwijdert.

De drie factoren die het belangrijkst zijn voor het extraheren zijn druk, tijd en beweging tijdens het koffiezetten. Er is een grote verscheidenheid aan bereidingsmethoden die gebruik maken van deze drie factoren. Al deze technieken vereisen warm water voor het extraheren van de smaak uit de koffiebonen.

Het verschilt per persoon, maar over het algemeen wordt een verhouding water / koffie van 1:15 - 1:18 (ongeveer 20 g koffie op 300 - 360 g water) gezien als de beste verhouding voor het extraheren van de smaak van de bonen.

De temperatuur van het water is enorm belangrijk in dit proces omdat dit bepaalt welke vaste deeltjes worden opgelost - te warm en de koffie is zuur omdat er te veel zuren vrijkomen - te koud en de koffie is slap omdat niet voldoende vaste deeltjes in het water worden opgelost. De ideale temperatuur voor het brouwproces is tussen 91°C en 96°C. Het is daarom het beste om kokend water eerst een aantal minuten te laten afkoelen alvorens het op de gemalen koffie te gieten.

Melk

Melk is uiteraard niet essentieel voor een kopje koffie. Veel koffieliefhebbers zouden zeggen dat het de smaak van de koffie aantast, maar voor velen van ons is het een cruciaal ingrediënt.

De belangrijkste eigenschap van melk in koffie is dat het helpt om de bittere, zure smaak van de koffiebonen te verminderen. Het vet in de melk creëert een volle bijna zoete smaak door een laagje op de tong te vormen. Dit zorgt voor de heerlijke romige smaak van koffie met melk. Melk met een lager vetgehalte creëert deze smaak minder goed waardoor sommige barista‘s liever volle melk gebruiken om de perfecte romige latte of cappuccino te maken. Er is tegenwoordig zelfs speciale barista-melk verkrijgbaar met een hoger percentage vet dan volle melk.

Een ander belangrijk ingrediënt in de melk is het eiwitgehalte. Het zijn de eiwitten in melk die de kleine, schuimende belletjes creëren die onmisbaar zijn voor de schuimlaag op koffie. Dat is de reden dat plantaardige melk zoals bijvoorbeeld amandelmelk minder goed schuimt als het verwarmd wordt.

Melk bestaat ook voor een deel uit lactose, een natuurlijke suiker in melk. Door de temperatuur van de melk te verhogen door het te stomen wordt de oplosbaarheid van de lactose verhoogd. Dat maakt de koffie perfect voor diegenen die van een zoetere koffie houden.

Samenvatting

Het begrijpen van de wetenschap achter het zetten van koffie draagt bij aan het zetten van het ideale kopje koffie, maar houd er rekening mee dat er niet slechts één juiste manier is.

Net als met de meeste dingen geldt ook hier, oefening baart kunst. Kleine aanpassingen hier en daar zijn de sleutel tot succes en wensen je veel plezier bij het maken van het perfecte brouwsel!

Hebben we iets gemist of wil je iets aan deze tips toevoegen, laat dan hieronder een reactie achter.

Infographic beschikbaar gesteld door Aqua Cure