Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Koopgids voor waterdispensers voor op kantoor

Lees meer

Juli Plasticvrije maand moedigt ons allemaal aan om plastic afval te verminderen

Lees meer

Waterlogic viert het engagement van Jan De Nul Group om single use plastic aan boord van hun schepen te verminderen

Lees meer

Waterlogic helpt mee in de strijd tegen moderne slavernij

Lees meer

Zero Waste Week

Lees meer

Hoeveel cafeïne zit er in koffie en is het ongezond?

Logo
  • De hoeveelheid cafeïne hangt af van de hoeveelheid koffie per kopje
  • In een kopje Espresso (50 ml) zit bijvoorbeeld 65 mg cafeïne, net als een Latte Macchiato
  • Ondanks zijn naam bevat cafeïnevrije koffie toch 2 tot 4 mg cafeïne
  • Cafeïne kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op je lichaam
  • Het wordt aangeraden ongeveer 400 mg cafeïne per dag in te nemen
  • Cafeïne vind je niet alleen in koffie maar ook thee, cola, chocolade en energiedranken

Nederlanders houden van een kop koffie. Volgens onderzoeksbureau Euromonitor drinken we gemiddeld 3,1 kopjes per dag. We horen daarom thuis in de ‘koffietop’ van Europa, schrijft het NRC.

Zoals je waarschijnlijk al weet, bevat koffie cafeïne. En over cafeïne hoor je geregeld verschillende verhalen en beweringen, die soms negatief zijn. Het is daarom niet gek om je af te vragen hoeveel cafeïne er in koffie zit en of het ongezond voor je is.

Om een lang verhaal kort te maken, cafeïne heeft zowel positieve als negatieve effecten op je gezondheid. Dat heeft vooral te maken met de hoeveelheid cafeïne die je inneemt.

Wil je daar meer over weten, lees dan vooral dit artikel. Aan het einde weet je alles over cafeïne, hoeveel cafeïne er in koffie zit en het effect van cafeïne op je gezondheid.

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stimulerende stof, die positieve en negatieve effecten kan hebben. Cafeïne is van nature aanwezig in koffie, maar ook in mindere mate in thee.

In thee wordt cafeïne ook wel theïne genoemd, maar laat je niet misleiden door deze benaming. Cafeïne is namelijk precies dezelfde stof als theïne. Er is dus geen verschil tussen theïne en cafeïne, het zijn slechts twee verschillende namen voor dezelfde stof.

Andere bekende dranken die cafeïne bevatten zijn cola, ijsthee en energiedranken zoals Red Bull. Ook chocolade (en dus chocolademelk) bevat cafeïne.

Het effect van cafeïne op je lichaam en geest verschilt per persoon.

Zo is de ene persoon gevoeliger voor de effecten van cafeïne, terwijl een ander juist relatief veel kan drinken zonder nadelige effecten op te merken.

Ook andere factoren hebben invloed op de werking van cafeïne. Als je bijvoorbeeld gedurende lange tijd (bijvoorbeeld een aantal jaren) veel cafeïne tot je neemt, dan kan er gewenning optreden. Je hebt dan meer cafeïne nodig om hetzelfde effect te bereiken. Oftewel, als je steeds dezelfde hoeveelheid tot je blijft nemen, merk je daar steeds minder van.

Cafeïne komt van nature in verschillende producten voor. Natuurlijke producten die cafeïne bevatten zijn koffiebonen, theebladen, guaranabessen, cacaobonen en colanoten.

Als zuivere stof is cafeïne een wit poeder met een bittere smaak. Cafeïne wordt tegenwoordig aan allerlei producten toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan snoep, kauwgom, water en cafeïnepillen voor (top)sporters. Zelfs sommige medicijnen en huidproducten bevatten cafeïne.

Hoeveel cafeïne in koffie: verschillende hoeveelheden en typen koffie

Vraag jij je af hoeveel cafeïne er in koffie zit? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord, want het hangt allemaal af van het type koffie en de grootte van de kop. Bovendien maakt het uit hoe sterk de koffie is gezet.

Raadpleeg daarom de onderstaande, handige tabel. Je ziet in deze tabel hoeveel cafeïne er in koffie en andere producten zit. De cijfers zijn gebaseerd op gemiddelden.

Bron: het voedingscentrum.