Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Koopgids voor waterdispensers voor op kantoor

Lees meer

Juli Plasticvrije maand moedigt ons allemaal aan om plastic afval te verminderen

Lees meer

Waterlogic viert het engagement van Jan De Nul Group om single use plastic aan boord van hun schepen te verminderen

Lees meer

Waterlogic helpt mee in de strijd tegen moderne slavernij

Lees meer

Zero Waste Week

Lees meer

Feiten over Hydratatie – Alles dat u moet weten

Feiten over Hydratatie – Alles dat u moet weten
Logo

Water is nodig om te leven.

Water is een natuurlijke stof die cruciaal is voor onze gezondheids-gerelateerde behoeften. Dit omvat onder meer het water dat we nodig hebben voor een goede vochthuishouding, mentale focus, slaap en herstel. Het is bekend dat water een van de belangrijkste elementen is die verantwoordelijk zijn voor het menselijke leven op aarde en essentieel is voor ons voortbestaan. Het menselijke brein bestaat voor 70% uit water, longen voor 90%, bloed voor 83%, onze spieren zijn voor 75% water en botten bestaan voor zijn 22% uit water. Deze percentages zijn het ultieme bewijs voor het belang van voldoende H2O in ons lijf, om zo een goede gezondheid te behouden. De meeste mensen drinken echter helaas minder dan de aanbevolen hoeveelheid. Hoewel vrijwel iedereen zich bewust is van de voordelen van water, drinken we vaak toch nog minder dan de geadviseerde acht glazen per dag. Daardoor heeft er door de jaren heen een alarmerende stijging van het aantal uitgedroogde personen plaatsgevonden. In dit artikel gaan we dieper in op de kennis die voor handen is over deze belangrijke voedingsstof, waarbij we het onomstotelijke belang van water zullen aantonen.

De wetenschap achter hydratatie

Als je net zo veel water binnenkrijgt als dat je verliest, dan heb je een gezonde vochtbalans in je lichaam. Houdt er echter rekening mee dat je op verschillende manieren vocht verliest per dag, waaronder:

 • Plassen: een persoon verliest per dag gemiddeld 1,5 liter water via de urine.
 • Ademhaling: wanneer we inademen wordt er via de longen vocht aan de lucht toegevoegd. Het vocht in die hap met lucht gaat vervolgens verloren zodra we uitademen. De precieze hoeveelheid vocht die je met ademen verliest hangt af van de luchtvochtigheid.
 • Zweten: we verliezen dagelijks tussen een halve en 1 liter vocht door zweten. Deze hoeveelheid neemt toe als we flink zweten door inspanning of wanneer we een hoge lichaamstemperatuur hebben.
 • Spijsvertering: doorgaans raken we weinig vocht kwijt via de spijsvertering, maar in geval van bijvoorbeeld ernstige diarree of braken kan je meerdere liters verliezen.

Door water in te nemen moet het waterverlies in balans worden gehouden. Als het lichaam een tekort aan water heeft, zorgt het lymfestelsel ervoor dat essentiële cellen gehydrateerd blijven ten koste van minder belangrijke cellen, waardoor uw lichaam minder efficiënt functioneert. Uitdroging kan talloze symptomen veroorzaken, waaronder hoofdpijn, vermoeidheid, een gebrek aan focus, duizeligheid en in sommige gevallen zelfs flauwvallen.

De juiste hoeveelheid water doet meer dan alleen maar het lessen van de dorst. Water drinken heeft oneindig veel voordelen voor uw gezondheid.

 • Water is het hoofdbestanddeel van bloed. Bloed voorziet cellen van zuurstof en voedingsstoffen en zorgt ervoor dat afval uit het lichaam wordt gevoerd.
 • Water regelt je lichaamstemperatuur. Door het proces van zweten voorkomt het lichaam oververhitting. Daarnaast wordt het bloed dicht aan het huidoppervlakte afgekoeld. Dit afgekoelde bloed wordt door het lichaam gepompt en koelt zo de rest van het bloed in je lichaam af.
 • Water zorgt voor soepele gewrichten.
 • Water functioneert als kussentje voor je vitale organen.

De juiste hoeveelheid hydratatie heeft een positieve invloed op je productiviteit. Volgens onderzoek stimuleert een goede hydratatie je geestelijke gesteldheid, wat weer bevorderlijk is voor je algehele functioneren.

Hoe blijf ik gehydrateerd?

Mensen worden zich steeds bewuster van hun gezondheid. Gezonde voeding en voldoende beweging worden belangrijker gevonden dan ooit. Toch drinken we bijna allemaal weleens te weinig water. Hier zijn enkele tips en trucs om korte metten te maken met deze slechte gewoonte.

 • Leuk je water een beetje op. Voeg eens wat vers fruit of kruiden toe aan je water. Een combinatie van bijvoorbeeld sinaasappel of citroen met een kaneelstokje is echt heel erg lekker in je water.
 • Eet je H2O. Het eten van waterrijk voedsel is een effectieve manier om je vochtinname te vergroten. Zorg ervoor dat je boodschappenlijstje verschillende groenten en fruit bevat met een hoog watergehalte. Denk bijvoorbeeld aan watermeloen, courgette, komkommer, grapefruit, aardbeien en sla.
 • Installeer een waterdrink-app op uw smartphone. Er zijn tal van water apps beschikbaar, zoals Aqualert, Hydro Coach, etc. Je kunt ze eenvoudig downloaden en zo bij houden of je voldoende drinkt.
 • Drink water voordat je dorst krijgt. Dorst is een teken dat je lichaam al uitgedroogd aan het raken is. Drink verspreid over de dag op vaste tijdstippen water om dat te vermijden.

Hoeveel water moet ik dagelijks drinken?

Er zijn verschillende meningen over hoeveel water we dagelijks als individu binnen dienen te krijgen. De algemeen aanvaarde richtlijn bedraagt ongeveer twee liter per dag. Het is uiteindelijk van interne en externe factoren afhankelijk hoeveel water u precies nodig heeft.

 • Kinderen: tussen de 1 en 1,7 liter water per dag, afhankelijk van hun leeftijd en geslacht. Dit is ongeveer vier tot zes glazen water per dag. Het verschil tussen jongens en meisjes zit ‘m in de verschillende lichaamssamenstelling. Jongens hebben gemiddeld meer spieren dan meisjes waardoor ze meer water nodig hebben.
 • Volwassenen: Het voedingscentrum raadt volwassenen aan om gemiddeld 2 liter water per dag te drinken. Voor vrouwen is dat ongeveer 1,5 liter, iets minder dan voor mannen.
 • Zwangere vrouwen: Het is aan te raden 2,3 liter, ongeveer 9 glazen vloeistof per dag te drinken, waaronder de dagelijkse aanbevolen drie glazen melk of een andere calciumrijke drank (of voedsel).
 • Sportievelingen: Drink dagelijks minimaal 2,7 liter, 11 glazen water. Veel lichamelijke activiteit, zoals bijvoorbeeld naar de sportschool gaan, kan leiden tot een snelle daling van de vochtbalans.

Op welke tijdstippen kan je het beste water drinken?

Er zijn bepaalde momenten op de dag waarop je het maximale uit het waterdrinken kan halen:

 • Direct na het wakker worden, om de vitale organen te activeren;
 • Voordat je een bad neemt, om de bloeddruk te verlagen;
 • Dertig minuten voor het eten om te helpen bij de spijsvertering en ongeveer een uur na het eten om het lichaam tijd te geven om de voedingsstoffen van het voedsel op te nemen;
 • Voordat je naar bed gaat, om in te spelen op het vloeistofverlies dat optreedt terwijl je slaapt.

Met deze goede hydratatiegewoonten, houd je je stofwisseling op gang, je energieniveau hoog, je spijsvertering goed functionerend en je huid glanzend.