Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Koopgids voor waterdispensers voor op kantoor

Lees meer

Juli Plasticvrije maand moedigt ons allemaal aan om plastic afval te verminderen

Lees meer

Waterlogic viert het engagement van Jan De Nul Group om single use plastic aan boord van hun schepen te verminderen

Lees meer

Waterlogic helpt mee in de strijd tegen moderne slavernij

Lees meer

Zero Waste Week

Lees meer

Hoe bespaar je water?

Logo
  • Thuis kunt u bijvoorbeeld de kraan dichtdraaien als u uw tanden aan het poetsen bent of de afwas doet
  • U kunt een douche nemen in plaats van een bad
  • U kunt het toilet minder vaak spoelen
  • U kunt regenwater opvangen
  • U kunt er als werkgever voor zorgen dat de leidingen regelmatig worden gecontroleerd op lekkage
  • U kunt een zogenaamde doorstroombegrenzer op de kraan installeren
  • U kunt een flesloze waterkoeler installeren
  • U kunt mensen in uw naaste omgeving bewust maken van waterverspilling

Het gemiddelde waterverbruik per Nederland is zo’n 120 liter per dag. En hoewel India en China in de top 3 staat van grootste waterverbruikers ter wereld, met name door hun overbevolking, wordt er in Nederland ook een aanzienlijke hoeveelheid water verbruikt en verspild. En vaak zelfs zonder dat we erg in hebben. Water is geen onuitputtelijke bron en we moeten bewuster omgaan met het gebruik ervan.

We hebben het hier uiteraard over drinkwater, want hoewel het overgrote gedeelte van de aarde uit water bestaat, veel van dat water is niet geschikt voor menselijke consumptie.

Het is van zeer groot belang voor de leefbaarheid op aarde dat we na beginnen te denken over het besparen van water. Bewustwording is alles dat we nodig hebben om ervoor te zorgen dat toekomstige generaties geen tekort aan drinkwater zullen hebben. De beloning? Naast een duurzamere wereld en een beter milieu, doet het ook wonderen voor uw portemonnee!

 

Hoe kunt u thuis water besparen?

Thuis water besparen houdt in dat ieder lid van het gezin zijn of haar steentje bij zal moeten dragen. Als gezin samen kunt u echt een verschil maken voor het milieu, en ook nog een besparen op de jaarlijkse waterafrekening.

In de badkamer:

In huis is uiteraard de badkamer de uitgelezen plek om water te besparen.

Allereerst, de kraan open laten staan terwijl u uw tanden poetst kost 5 liter per minuut. Pure verspilling, helemaal als u zich bedenkt dat het open laten staan van die kraan het tandpoetsen niet leuker of effectiever maakt. Helemaal nergens goed voor dus. In de meeste gevallen is die kraan open omdat we er niet aan denken of gewoon omdat we te lui zijn om hem dicht te draaien. Het optelsommetje is echter eenvoudig. Als we twee keer per dag gedurende drie minuten onze tandenpoetsen, dan kunnen we 10.950 liter water per jaar besparen! Als we dat getal berekenen voor de gehele duur van ons leven en vervolgens vermenigvuldigen met het aantal mensen dat op de aarde rondloopt, dan is de hoeveelheid water die we kunnen besparen aanzienlijk voor zo iets simpels als de kraan dichtdraaien! Vul een glas met water voor u uw tanden gaat poetsen en gebruik die voor het spoelen, zo voorkom u dat u meer water gebruikt dan nodig.

Hetzelfde geldt voor het doortrekken van de wc. Elke spoelbeurt verbruikt tussen de 6 en 12 liter water. Als u het jaarlijkse waterverbruik voor de wc, die tot wel 3.800 liter per persoon kan oplopen, wilt beperken, dan zult u de wc bewuster moeten gebruiken. Investeren in een toilet met een dual-flush systeem is een goedkope en effectieve manier om water en geld te besparen. Met een dergelijk toilet kunt u kiezen tussen een spoelbeurt voor een grote en een kleine boodschap. En hoeft u dus niet onnodig water te verspillen. De fanatiekelingen onder ons die het besparen van water wel heel erg serieus nemen kunnen het doortrekken beperken door slechts door te trekken na enkele wc bezoekjes, of door onder de douche te plassen en zo twee vliegen in een klap te slaan.

In de badkamer is de grootse waterwinst te behalen. Met het nemen van een douche verbruikt u tussen de 60 en 80 liter water, terwijl het nemen van een bad 150 tot 200 liter water kost. Er kan dus geen twijfel bestaan over wat de beste keuze is als het gaat om water besparen. Douchen.

In de keuken:

Moderne vaatwassers zijn ontworpen om de vaat effectief en zonder al te veel water schoon te maken. Dat is de reden waarom vaatwassers tegenwoordig beter zijn voor het milieu dan afwassen met de hand. Houdt er wel rekening mee dat dit niet geldt voor (alle) oudere modellen. Let daarom goed op het waterverbruik bij de aanschaf van een vaatwasser.

Voor degenen die geen ruimte hebben voor een vaatwasser of er zich geen kunnen veroorloven, het belangrijkste is dat u de kraan niet laat lopen als u de vaat doet, net als bij het tandenpoetsen. Het is beter om de gootsteen te vullen met schuimend warm water, om de vuile vaat in te laten weken en af te wassen met iets van een spons. Spoel alles vervolgens in een keer af met koud water om warm water te besparen.

In de tuin:

Het opvangen van regenwater wordt beschouwd als een ingenieuze manier van waterbesparing. Met dat opgevangen regenwater kunt u bijvoorbeeld de planten water geven, de auto of zelfs kleding wassen en het toilet doorspoelen wat u een besparing tot wel 75% kan opleveren. Grote hoeveelheden regenwater kunnen rechtstreeks van het dak verzameld worden in een ton of een tank. Voor het plaatsen van bepaalde tanks heeft u een vergunning nodig, maar niemand kan u verbieden om een emmer in de tuin te zetten om regenwater te verzamelen! Zorg ervoor dat u dergelijk water niet zomaar gebruikt voor het koken van eten of douchen, en zeker niet als drinkwater. Het water uit een emmer of een ton wordt niet gezuiverd en stilstaand water kunt u vanwege bacterie niet drinken.

Met het opvangen van regenwater kunt u tot 75% water besparen

Hoe kunt u water besparen op kantoor?

Als het terugdringen van waterverspilling op het werk sterk afhankelijk is van het management dan heeft u altijd de mogelijkheid om een positieve verandering te weeg te brengen door het goede voorbeeld te geven. Of u nu directeur van een bedrijf bent of een werknemer, alle kleine beetje helpen. Het is ook in het belang van de directeur om water te besparen. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor een flinke kostenbesparing.

Als het terugdringen van waterverspilling op het werk sterk afhankelijk is van het management dan heeft u altijd de mogelijkheid om een positieve verandering te weeg te brengen door het goede voorbeeld te geven. Of u nu directeur van een bedrijf bent of een werknemer, alle kleine beetje helpen. Het is ook in het belang van de directeur om water te besparen. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor een flinke kostenbesparing.

Leidingen en kranen:

Veel water gaat jaarlijks verloren via lekke waterleidingen. Goed onderhouden leidingen kunnen dit probleem gemakkelijk voorkomen. Het enige dat u hoeft te doen is jaarlijks de leidingen na te laten kijken om mogelijke lekken op te sporen en waar nodig te laten dichten. Dit kan enorme schade en kosten op lange termijn voorkomen. Met het installeren van een waterbegrenzer op de kraan kunt u ook gemakkelijk water besparen. Met zo'n begrenzer wordt de waterdruk verlaagd waardoor het water met minder kracht uit de kraan stroomt. Een hoge waterdruk is onnodig voor bedrijven waar water voornamelijk gebruikt wordt om handen te wassen. Ook het installeren van een dual-flush toilet kan – net zoals thuis – een effectieve manier zijn om water binnen uw bedrijf te besparen.

Waterkoeler:

Het installeren van een waterkoeler die direct op de waterleiding is aangesloten heeft ook zo zijn voordelen. Ten opzichte van waterkoelers met van die enorme waterflessen, die niet alleen extreem vervuilend zijn, maar ook onhandig in gebruik, zijn flesloze waterkoelers vele malen duurzamer en goedkoper. Geen laatste laagje dat er niet meer uitkomt, of dat zo lang heeft stilgestaan dat u het maar liever weggegooid. Bij een waterkoeler die direct op de waterleiding is aangesloten is er geen sprake van verspilling of water dat weggegooid wordt, zoals dat wel het geval kan zijn met andere waterkoelers.

Bewustzijn:

Wat nou als u met het creëren van bewustwording bakken met water kunt besparen?

Maak medewerkers bewust van het belang van waterbesparing door bijvoorbeeld het ophangen van posters op plekken waar kranen zijn en dus veel water gebruikt wordt. Het zal mensen aansporen om meer verantwoordelijkheid te nemen. Posters met een sterke visuele boodschap, zoals "hoe het dual-flush toilet werkt" of "laat de kraan niet lopen en draai hem dicht" zal helpen bij het creëren van een meer collectief bewustzijn en geleidelijk aan de gewoonten van mensen veranderen.

Klik op de afbeeldingen hieronder om ze te downloaden.

Verander uw gewoonten

Water besparen is niet iets voor alleen de zondagmorgen. U zult er constant mee bezig moeten zijn en is alleen mogelijk door het veranderen van iemands gewoonten. Door kraanwater te verkiezen boven fleswater kunt u al een positieve bijdrage leveren aan het milieu en er voor zorgen dat zoetwaterbronnen behouden blijven. Leidingwater is van hoge kwaliteit in Nederland, en het is altijd mogelijk om eventuele resten van chloor of kalk uit het water te verwijderen om de smaak te verbeteren.

Zet de goede gewoonten die u thuis gebruikt ook buitenshuis voort. U bewust worden van de hoeveelheid water die u gebruikt en niet vergeten dat water een schaarse grondstof is is de eerste stap naar meer duurzaamheid.

Mensen bewust maken van de voordelen van water besparen kan ook helpen om bepaalde gewoontes die men heeft te veranderen. Drinkwater is niet onuitputtelijk en het is van essentieel belang dat we nu de juiste maatregelen nemen zodat we daar in de komende jaren van kunnen profiteren.

Water is essentieel voor alles dat leeft op onze aardbol, dus laten we er goed voor zorgen. Samen.