Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Koopgids voor waterdispensers voor op kantoor

Lees meer

Juli Plasticvrije maand moedigt ons allemaal aan om plastic afval te verminderen

Lees meer

Waterlogic viert het engagement van Jan De Nul Group om single use plastic aan boord van hun schepen te verminderen

Lees meer

Waterlogic helpt mee in de strijd tegen moderne slavernij

Lees meer

Zero Waste Week

Lees meer

Hoeveel water per dag?

Logo

Gemiddeld heeft een volwassen persoon 1,5 tot 2 liter water per dag nodig om goed te functioneren. Dit staat gelijk aan zo’n 6 tot 8 glazen.

Als je specifiek wilt berekenen hoeveel water jij per dag moet drinken kun je gebruik maken van de volgende formule: 0,03 x je lichaamsgewicht = hoeveelheid water die je per dag moet drinken.

Hoeveel water we per dag nodig hebben hangt af van hoeveel water we verbruiken. Onder andere met transpireren en urineren alleen al verliezen we zo’n 1,5 liter vocht per dag. Als we ziek zijn, sporten of wanneer het warm is buiten is dat zelfs meer. Zorg dus dat je minimaal 1,5 liter drinkt om uitdroging te voorkomen.

Je bent wat je drinkt

Water is het hoofdbestanddeel van ons lichaam. Een man bestaat voor ongeveer 65% uit water en een vrouw voor 60%. Om optimaal te functioneren moet dit percentage op niveau blijven. Water is een cruciale brandstof voor een goed functionerend lijf. Water helpt je hart met het rondpompen van je bloed. Daarnaast helpt het drinken van water om zuurstof en voedingsstoffen te transporteren door je lichaam, je lichaamstemperatuur te reguleren en voeding te verteren. Daarom is het belangrijk om te weten, hoeveel water je per dag moet drinken. Waarom drinken we als Nederlanders dan toch nog massaal te weinig water? Slechts 4,6 glazen gemiddeld per dag.

De voordelen van water die hieronder besproken worden stimuleren je wellicht om beter te letten op hoeveel water je per dag binnenkrijgt.

Onder andere met transpireren en urineren alleen al verliezen we zo’n 1,5 liter vocht per dag.

Een leven lang water

Hoeveel water we officieel per dag zouden moeten drinken hangt af van allerlei factoren, maar dat het goed voor ons is is algemeen bekend. Vanaf de dag dat we geboren worden tot aan het moment dat we oud en grijs zijn, zal water als een rode draad door ons leven vloeien.

De hierboven aangehaalde formule van 0,03 x je lichaamsgewicht is een handig rekenmodel voor de ideale hoeveelheid water voor een volwassene. Volgens onderzoek wijkt deze formule iets af voor kinderen, maar is, net als bij volwassenen, afhankelijk van het gewicht.

We weten allemaal hoe lastig het kan zijn om genoeg water te drinken, dus leer het je kinderen op jonge leeftijd hoeveel water ze per dag moeten drinken, zodat ze daar later profijt van hebben. .

Geef je kind, in plaats van een pakje drinken in de broodtrommel, een bidon of andere waterfles mee naar school. We vergeten namelijk zomaar dat bijvoorbeeld een pakje Wicky alleen al 5 suikerklontjes bevat! Water bevat uiteraard geen suiker, en dat is niet het enige voordeel. Het drinken van water stimuleert de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat de hersenen van schoolkinderen beter werken na het drinken van water.

Dit geldt in vergelijkbare mate voor volwassenen. Water drinken resulteert in een verhoogde productiviteit, omdat je helderder na kunt denken, je bent alerter en je kunt je beter concentreren. Heb je een belangrijke dag op je werk, drink dan een paar extra glazen water; het verhoogt je prestatievermogen.

Onderzoekers van de Universiteit van East London hebben aangetoond dat je cognitieve vermogen tot wel 14% stijgt na het drinken van een glas water.

Werkgevers opgelet; wil je alert en optimaal presterend personeel, zorg er dan voor dat lekker koud water in overvloed aanwezig is.

Naast water is (kruiden)thee een gezond alternatief. Melk, (verse) vruchtensappen en zelfs koffie, zij het in mate, zijn ook prima dranken om je vochtgehalte in balans te houden. Laat frisdranken en alcoholische dranken zo veel mogelijk staan. Ze zijn niet alleen slecht voor de gezondheid, alcohol onttrekt vocht aan je lichaam waardoor je sneller uitdroogt.

Uitdroging voorkom je niet alleen door het drinken van water en andere gezonde dranken, voedsel speelt ook een belangrijke rol. Door te letten op wat je eet kan het binnenkrijgen van voldoende vocht een stuk gemakkelijker worden. Denk bijvoorbeeld aan verschillende groentes en fruit zoals, aardbeien, watermeloen, wortel, komkommer, ananas, tomaten en sla; allemaal super gezond en ze bestaan voor minstens 90% uit water!

Uitdroging voorkom je niet alleen door het drinken van water en andere gezonde dranken, voedsel speelt ook een belangrijke rol.

Hoeveel water moet je drinken?

Hoeveel water we per dag drinken en hoeveel we zouden moeten drinken zijn niet altijd twee dezelfde dingen. Probeer onderstaande simpele tips eens uit. Zo krijg je binnen no-time het drinken van water onder de knie.

Gebruik een duurzame waterfles. Schaf een goede duurzame waterfles aan, om onderweg nooit zonder water te zitten. Tegenwoordig heb je waterflessen in allerlei kleuren en gemaakt van verschillend materiaal. Voor ieder wat wils. En wacht niet met vullen tot s’ morgens als je met haast de deur uit rent, maar doe het de avond van tevoren. Gegarandeerd dat je het niet vergeet. En om je nieuwe aanwinst ook daadwerkelijk leeg te drinken kan je een water app gebruiken. Een goede uitvinding voor iedereen die wel een steuntje in de rug kan gebruiken als het om het drinken van water gaat. Je krijgt simpelweg een notificatie ter herinnering om weer wat te drinken, en het houdt vaak bij hoeveel water je per dag drinkt. Niet alleen erg handig, dergelijke apps zijn vrijwel allemaal gratis, ook iets waar wij Hollanders van houden.

En is je flesje leeg als je op kantoor aankomt, geen paniek. Je kunt tegenwoordig waterkoelers installeren die de hele dag gefilterd, koel water bieden.

In het kort, hoeveel water moet je drinken?

Hoeveel water we per dag ongeveer moeten drinken om ons lichaam in optimale conditie te houden is nog steeds niet bij iedereen doorgedrongen. Als we alle voordelen van het drinken van water op een rij zetten is het eigenlijk gek dat we met z’n allen zo’n moeite hebben om dit wondermiddel tot ons te nemen. Belangrijk om te onthouden is dat we beter presteren dankzij een goed glas water. Dus al vinden we het soms lastig om netjes de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te drinken, maakt dat ene weetje het misschien net een beetje makkelijker. Een gezonde, goedkope, caloriearme manier om je hersenen beter te laten werken, die thuis, onderweg en op je werk op een eenvoudige manier voor handen is. Water. Drink. Het.