Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Koopgids voor waterdispensers voor op kantoor

Lees meer

Juli Plasticvrije maand moedigt ons allemaal aan om plastic afval te verminderen

Lees meer

Waterlogic viert het engagement van Jan De Nul Group om single use plastic aan boord van hun schepen te verminderen

Lees meer

Waterlogic helpt mee in de strijd tegen moderne slavernij

Lees meer

Zero Waste Week

Lees meer

Kinderen stimuleren om meer water te drinken

Kinderen stimuleren om meer water te drinken
Logo

Kinderen hebben kleine waterreserves omdat ze kleinere lichamen hebben. Daarnaast verbranden ze water vaak sneller dan volwassenen en het kan daarom lastig zijn voor een kind om voldoende gehydrateerd te blijven. Kinderen hebben ook moeite met het herkennen van de eerste tekenen van uitdroging en weten vaak niet precies hoe belangrijk het drinken van water is voor het functioneren van hun lichaam. Kinderen zijn vaak een stuk actiever dan volwassenen, en met al dat rondrennen en springen is het drinken van water geen prioriteit. Daarom moeten de volwassenen actie ondernemen!

Lichte uitdroging kan ervoor zorgen dat een kind moe wordt; het beïnvloedt hun aandacht niveau, wat weer kan leiden tot een gebrek aan concentratie en daarmee een algehele mentale achteruitgang. Wanneer kinderen lichamelijk actief zijn of als het warm weer is buiten kan te weinig drinken de hoeveelheid vloeistof die in hun lichaam voorradig is, ernstig beïnvloeden.

Dus omdat de scholen weer begonnen zijn willen we u een aantal tips meegeven om uw kind te helpen het gehele jaar gehydrateerd en geconcentreerd te blijven.

Hoeveel water moet uw kind drinken?

Hoeveel water een kind per dag moet drinken is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:

 • hun leeftijd
 • het weer
 • de mate van lichamelijke activiteit per dag

Een goede manier om te berekenen hoeveel water uw kind nodig heeft per dag is het aanhouden van de volgende berekening. Neem 1 liter als uitgangswaarde. Wat een kind bovenop die liter moet drinken is afhankelijk van het gewicht.

Voor een kind dat 15 kilo weegt is de vochtinname per dag gesteld op 1000 ml + 5 (gewicht boven 10 kg) X 50 ml. Dat komt neer op 1250 ml per dag.

Weegt een kind boven de 20kg dat voegt u er nog een kleine rekensom aan toe. Stel uw kind weegt 25 kg, dan wordt de vochtinname als volgt: 1000 + 10 (gewicht boven 10 kg) X 50ml + 5 (gewicht boven 20 kg) X 20 ml. Samen is dat 1000 + 500 + 100 = 1600 ml.

Hoeveel water moet uw kind drinken?

Als u denkt, "wat klinkt dit goed, maar het gaat me niet lukken om mijn kind zo veel water te laten drinken", maakt u zich dan geen zorgen! We hebben een aantal slimme tactieken en tips bedacht om u te helpen meer water in uw kind te krijgen!

 • Zorg voor routine. Geef uw kind 's morgens bij het ontbijt en 's avonds bij het avondeten standaard een groot glas water. Het leven van een kind buitenshuis is elke dag anders en kan veel onzekerheid met zich mee brengen. Kinderen vinden het fijn en voelen zich veilig bij het hebben van een routine thuis. Als er bij u thuis al routines bestaan voor eten, naar bed gaan en opstaan, dan zal het toevoegen van een drink routine weinig problemen opleveren. 
 • Laat het goede voorbeeld zien en drink zo veel mogelijk water waar uw kinderen bij zijn zodat ze begrijpen dat het normaal is en dat iedereen het doet. Het drinken van water moet nooit gaan lijken op iets dat moet of een straf.
 • Laat altijd een beker of glas water op een tafel staan waar uw kind makkelijk bij kan. Door er voor te zorgen dat water continue zichtbaar aanwezig en voorhanden is, wordt het drinken van water een stuk natuurlijker.
 • Voor de kinderen die echt geen water willen drinken, kunt u een beloningssysteem opstellen waarbij aan het einde van de week een beloning in het verschiet wordt gesteld als ze netjes elke dag hun water drinken. Wat u zou kunnen doen bijvoorbeeld is een minimale hoeveelheid vaststellen en daar langer opblijven of iets lekkers tegenover zetten. Wissel de verschillende beloningen af.
 • Melk kan een smakelijk alternatief zijn voor water en is tevens een goede bron voor hydratatie en calcium. Verse vruchtensappen zijn heerlijk en zitten vol vitaminen, en kunnen dus zeker bijdragen aan de vereiste hoeveelheid dagelijkse vochtinname, maar drink ze alleen met mate. Of vruchtensappen nou vers zijn of uit een pak komen, ze zitten bordenvol suiker.
 • Laat ze hun water eten. De meeste groenten en fruit zitten vol met water. Denk aan watermeloen, komkommer, aardbeien en appels bijvoorbeeld. Door ervoor te zorgen dat ze dagelijkse de aanbevolen twee porties fruit en twee porties groenten binnenkrijgen kunt u al een flinke hydratie slag slaan.
 • Overweeg om te investeren in een leuke herbruikbare drinkbeker van hun favoriete film of tekenfilmserie, zodat ze trots zijn om er mee rond te lopen. Kinderen hun eigen drinkbeker geven om uit te drinken is ook een goede manier om ze te leren dat ze kunnen drinken wanneer ze willen en dat ze daar in niet afhankelijk hoeven te zijn van u.
 • Gekke rietjes met bijvoorbeeld lippen of snorren voor in de beker water kunnen ook een beetje plezier toevoegen aan de eettafel - helemaal als de volwassenen meedoen.

Hopelijk helpen deze tips u een beetje om een beter drinkgedrag te creëren voor uw kinderen. En het goede nieuws is dat door uw kinderen aan te moedigen om meer water te drinken, het heel waarschijnlijk is dat u zich deze goede gewoonte ook eigen maakt!