Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Koopgids voor waterdispensers voor op kantoor

Lees meer

Juli Plasticvrije maand moedigt ons allemaal aan om plastic afval te verminderen

Lees meer

Waterlogic viert het engagement van Jan De Nul Group om single use plastic aan boord van hun schepen te verminderen

Lees meer

Waterlogic helpt mee in de strijd tegen moderne slavernij

Lees meer

Zero Waste Week

Lees meer

Vijf uitvindingen die drinkwater zuiveren

Vijf uitvindingen die drinkwater zuiveren
Logo

We leven in een technologisch tijdperk, waar nieuwe technieken ons leven iedere dag verder verbeteren. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er wereldwijd 2,1 miljard mensen die geen toegang hebben tot veilige drinkwatervoorzieningen. Vervuild en verontreinigd drinkwater kost ieder jaar aan 3,4 miljard mensen het leven. Dat komt doordat 1 op 3 mensen ter wereld bij iedere slok worden blootgesteld aan ziektes die door vervuild drinkwater worden veroorzaakt waaronder Cholera, Guinee Worm, Tyfus en Dysenterie.

Vooral kinderen zijn het slachtoffer. Iedere dag sterven er 1400 kinderen door een gebrek aan toegang tot schoon drinkwater en iedere minuut sterft er een pasgeboren baby aan een ziekte die door verontreinigd drinkwater is veroorzaakt. Het zuiveren van water zou deze cijfers drastisch terugdringen.

Toegang tot water dat vrij is van ziekteverwekkers is de basis voor het opbouwen van sterke gemeenschappen

Drinkbaar water samen met sanitaire basisvoorzieningen zorgen ervoor dat gemeenschappen kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen. Experts schatten dat universele toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen een bedrag van $18.5 miljard aan economische voordelen met zich mee brengt, door:

  • Ziekenhuizen de mogelijkheid te bieden kindersterfte te verlagen;
  • De bevolking de gelegenheid te geven ziektes te overwinnen;
  • Meer aandacht besteden aan gendergelijkheid in landen waar vrouwen verantwoordelijk zijn voor het halen van water en daardoor vaak geen betaalde baan hebben.

Vandaar dat organisaties over de hele wereld zich meer en meer inzetten om innovatieve vooruitstrevende oplossingen te bedenken die helpen om geïsoleerde gemeenschappen van water te voorzien. Hier volgen vijf van dergelijk ethisch verantwoorde, duurzame initiatieven.

LifeStraw

LifeStraw biedt een reeks van microbiologische waterfilters die er voor zorgen dat verontreinigd water veilig is om te drinken. Een membraan verwijdert bacteriën, parasieten en andere verontreinigingen. Koolstofcapsules absorberen chloor en pesticiden en geavanceerde filters verwijderen zware metalen zoals lood.

NGO‘s delen LifeStraws vaak uit aan mensen in afgelegen gebieden in tijden van crisis of nood. In de Huasteca regio in Mexico kregen 50.000 mensen in een klap toegang tot drinkbaar water dankzij de LifeStraw, die met deze actie een Cholera-uitbraak in 2013 heeft helpen te voorkomen.

Life Sack

Inspiratie voor de Life Sack ontstond toen NGO‘s voedsel aan het uitdelen waren aan mensen in afgelegen gebieden en de zakken die zij gebruikten tot afval werden gereduceerd. Nu worden zakken gebruikt die naderhand gevuld kunnen worden met vervuild water. Dit water wordt via een filtersysteem dat gebruikmaakt van UV-A licht (Solar Water Disinfection Process) en warmte gefilterd. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën in het water en andere ongewenste ziektekiemen uit het water worden verwijderd.

NGO‘s verschepen zakken vol met voedsel naar de afgelegen gebieden en de mensen ontvangen niet alleen hun levensmiddelen, maar de zakken waarin de spullen geleverd worden zullen deze mensen voorzien van een levenslange toevoer van schoon drinkwater.

The Drinkable Book

Een goede hygiëne wordt met name aangeleerd via scholing. Onderzoekers aan de Carnegie Melon University creëerden een betaalbare manier om mensen kennis over hygiëne bij te brengen en dat tevens dienst doet als waterfilter.

The Drinkable Book bevat op iedere bladzijde informatie over het schoonhouden van watervoorzieningen en hygiëne. Deze bladzijden bevatten niet alleen informatie, maar zijn tevens een waterfilter. Het systeem is simpel en betaalbaar en het boek biedt tot wel vier jaar lang schoon drinkwater. Op dit moment focussen deze makers zich op landen zoals Ghana, Kenia, Ethiopië, India en Tanzania.

WaterSeer

Een filter is handig in gebieden waar veel water voorradig is, hoe voorzie je mensen van schoon drinkwater als geen water is? Waterschaarste wordt een steeds groter probleem. Wat gebeurt er wanneer gemeenschappen geconfronteerd worden met een ernstig watertekort? Daar vormt de WaterSeer een uitstekende oplossing.

Het apparaat wordt 2 meter onder de grond geplaatst. Bovengrondse windturbines zorgen ervoor dat lucht via de buis in de grond in een zogenaamde koude ruimte terechtkomt.De warme lucht die het koele gedeelte terechtkomt zal condenseren en beneden aan de buis worden opgevangen. Via een slang en een pomp kan op die manier schoon water worden getapt dat volledig bestaat uit waterdamp.

Het is ontwikkeld door VICI Labs in de VS, en het apparaat is in 2017 uitgeroepen tot Emerging Tech Innovation of the Year. Het apparaat kan tot wel 37 liter water per dag produceren en wordt op dit met name gebruikt in de droogste regio‘s ter wereld.

The Hippo Roller

Miljoenen vrouwen en kinderen lopen uren per dag om hun families van water te voorzien. Daarbij wordt het verzamelde water vaak op het hoofd gedragen en dat kan voor veel van deze vrouwen en kinderen een zware opgave zijn, De Hippo Roller is geen filtersysteem, maar maakt de levens van heel veel mensen wel een stuk aangenamer. Deze ronde waterton heeft een inhoud van 90 liter en kan ruim 5 keer meer water in een keer vervoeren dan een standaard container. Nadat de ton is gevuld met water wordt deze op een houder geklikt waardoor een roller ontstaat. Deze Zuid Afrikaanse uitvinding heeft een enorme impact op de levens van mensen in Afrika en wordt inmiddels in meer dan 20 landen gebruikt. De meer dan 50,000 rollers die tot nu toe zijn verkocht maken een groot verschil in het leven van zo‘n half miljoen vrouwen en kinderen.

Als sociale onderneming spoort het bedrijf grote corporaties aan om grote partijen op te kopen, van logo‘s te voorzien en op die manier een verschil in de wereld te maken. Per stuk kosten de Hippo Rollers $125.

Drink voldoende water om optimaal te presteren

Nederlanders drinken gemiddeld 4 glazen water per dag en dat is veel te weinig. Toegang tot lekker koud drinkwater zorgt ervoor dat we meer water drinken. Onbeperkt toegang tot heerlijk gefilterd waterop kantoor is mogelijk met de energiezuinige waterkoelers van Waterlogic.

Onze apparatuur biedt u een uitgebreide reeks van slimme waterfilters die uw bedrijf niet alleen van heerlijk gezuiverd drinkwater voorzien maar tevens uw medewerkers gezond houden en tegelijkertijd uw ecologische voetafdruk verlagen. Meer weten? Neem contact met ons op.