Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Koopgids voor waterdispensers voor op kantoor

Lees meer

Juli Plasticvrije maand moedigt ons allemaal aan om plastic afval te verminderen

Lees meer

Waterlogic viert het engagement van Jan De Nul Group om single use plastic aan boord van hun schepen te verminderen

Lees meer

Waterlogic helpt mee in de strijd tegen moderne slavernij

Lees meer

Zero Waste Week

Lees meer

Wat is water? (2)

Wat is water? (2)
Logo

De wetenschappelijke benaming voor water is H20. Dit betekent dat water bestaat uit 1 waterstofatoom en 2 zuurstofatomen. Water is een kleur- en geurloze stof die in meerdere vormen kan bestaan. Water kan zowel vast zijn, als ijs, vloeibaar zijn, als water, of voorkomen als damp, als waterdamp of stoom. Water is de belangrijkste stof op aarde. Zonder water, is er geen leven op aarde mogelijk. Het oppervlak van de aarde bestaat voor ruim 70% uit water, in zowel vaste als vloeibare vorm, en maar voor minder van 30% uit land.

Wat het belang is van water voor de wereld waarin we leven zal in onderstaand artikel worden uitgelegd.

Wat is het effect van de industrie op ons water

De aarde heeft het soms zwaar te verduren met de manier waarop we met haar omgaan. We zorgen niet altijd even goed voor de aarde. Met alle uitstootgassen en waterverontreiniging wordt onze leefomgeving er niet schoner op. Vele industrieën verbruiken daarnaast ook nog eens veel water bij de productieprocessen. Hoe meer vraag er naar producten in de wereld is hoe meer water er bij dergelijke processen wordt verspild. Zo wordt voor het produceren van 1 enkele spijkerbroek maar liefst ruim 10.000 liter (!) water gebuikt en voor de verwerking van 1 kilo rundvlees wordt tijdens het productieproces gebruik gemaakt van ruim 15.000 liter. Invergelijking, bij het nemen van een douche verbruik je zo’n 55 liter water. En dat terwijl volgens schattingen wereldwijd 768 miljoen mensen geen toegang hebben tot veilig drinkwater.

Er bestaat dus een mogelijk conflict tussen de behoefte die de mens heeft aan water en de mogelijke gevolgen voor het milieu. Gemeenschappen met beperkte waterbronnen zullen zich waarschijnlijk meer bekommeren om hun korte termijn behoefte aan water dan over de lange termijn effecten op het gehele ecosysteem. Het is daarom belangrijk dat we oog hebben voor beide problemen. We moeten zorgen dat meer mensen toegang krijgen tot schoon drinkwater en tegelijkertijd moeten we de vervuiling van water tegengaan.

Plastic soep

Wat we kunnen doen om bij te dragen aan een beter milieu is met name gerelateerd aan het gebruik van plastic, dat veelal in het water terechtkomt.

Onze zeeën en rivieren zitten vol met plastic, en wordt ook wel ‘plastic soep’ genoemd. Plastic is een van de grootste boosdoeners als het gaat om vervuild water. Op het strand kun je het ook zien, aangespoeld plastic zwerfvuil kom je helaas regelmatig tegen. Plastic, specifiek de kleine deeltjes plastic, microplastics, zijn lastig uit het water te krijgen.

Het is niet allemaal slecht nieuws. We kunnen op een vrij simpele manier al een zeer grote impact hebben op het gebruik van plastic. Denkbijvoorbeeld aan het verminderen van het gebruik van plastic waterflesjes.

Het Meldpunt Verpakkingen stelt dat per jaar zo’n 550 miljoen plastic flesjes worden weggegooid.

Wat je kunt doen, in plaats van het gebruik van plastic flesjes, is een hervulbare waterfles gebruiken. Je doet er het beste aan om een fles te kiezen die niet van plastic is gemaakt. Die zijn niet alleen beter voor het milieu, maar zijn daarnaast ook vrij van schadelijke chemische stoffen. Roestvrijstaal is een uitstekend alternatief.

De kwaliteit van het kraanwater in Nederland is hoog

De kwaliteit van het kraanwater in Nederland is hoog. Dat heeft onder andere te maken met de manier waarop we in Nederland ons water zuiveren. En dat is goed nieuws, want dat houdt in dat we water uit plastic flesjes helemaal niet nodig hebben. Waterkoelers met plastic reservoirs worden daarmee ook overbodig. Ze zijn onhandig, een bron van bacteriën en ze zijn bovendien zeer slecht voor het milieu. Thuis, op kantoor en op de sportschool, overal kom je ze tegen. Ze veroorzaken soms meer problemen dan dat ze oplossingen bieden. Gehannes met het verwisselen van de flessen, risico op ziek worden door stilstaand water, en dat moment dat je erachter komt dat er geen nieuwe fles meer is. En wat dacht je van de productie, en het transport voor het leveren van al plastic flessen. Er zijn veel betere alternatieven. Wat dacht je van een waterkoeler die op de waterleiding is aangesloten? Een gefilterde, koele, oneindige voorraad water zonder het gebruik van plastic flessen.

Het is een van de vele manieren waarop we ons gebruik van plastic op eenvoudige wijze kunnen verminderen. Daarmee helpen we niet alleen het milieu een handje, maar zijn we ook goed bezig voor onze eigen gezondheid. Wat we doen om de aarde schoon en leefbaar te houden is voor een groot gedeelte afhankelijk van hoe we met ons water omgaan en zo min mogelijk uit plastic flessen drinken is een goede manier om ons water schoon te houden.