Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Koopgids voor waterdispensers voor op kantoor

Lees meer

Juli Plasticvrije maand moedigt ons allemaal aan om plastic afval te verminderen

Lees meer

Waterlogic viert het engagement van Jan De Nul Group om single use plastic aan boord van hun schepen te verminderen

Lees meer

Waterlogic helpt mee in de strijd tegen moderne slavernij

Lees meer

Zero Waste Week

Lees meer

Wereldwijde verschillen in kraanwater

Wereldwijde verschillen in kraanwater
Logo

Schoon drinkwater mag dan door velen beschouwd worden als een fundamenteel recht, maar liefst 800 miljoen mensen op deze wereld hebben er geen toegang toe. In bepaalde delen van de wereld is drinkbaar leidingwater niets meer dan een droom en voor veel mensen komt hun drinkwater uit vervuilde rivieren en beken.

*cijfers afkomstig van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

Wie heeft toegang tot schoon en veilig water?

Behandeld of gezuiverd leidingwater is niet overal beschikbaar. Ruim de helft van de bevolking van Somalië, Ethiopië en Madagaskar heeft geen toegang tot veilig drinkwater. Ook Zuid-Amerika heeft het moeilijk. Slechts op beperkte plekken is behandeld water beschikbaar. Als het gaat om kwaliteit hebben Uruguay, Paraguay en Costa Rica het beste water, maar ook hier zijn er talloze gemeenschappen die geen toegang hebben tot schoon drinkwater. De grootste obstakels voor de aanwezigheid van schoon drinkwater zijn over het algemeen infrastructurele problemen, natuurrampen, en vervuiling.

In Azië is water over het algemeen redelijk goed te verkrijgen, maar de kwaliteit niet lang niet overal even goed. Er zijn nog altijd plekken in Azië waar het niet veilig is om het water uit de kraan te drinken. Om het zekere voor het onzekere te nemen is het belangrijk dat je als je naar het buitenland afreist, je van te voren goed in te lezen over de waterkwaliteit. Daarnaast doe je er goed aan om alleen water uit flessen te drinken en niet uit de kraan.

Europa staat bovenaan de lijst als het gaat om schoon kraanwater!

We weten allemaal dat het oneerlijk verdeeld is in de wereld als het gaat om rijkdom. Zo is het ook met toegang tot schoon drinkwater. Voor de meeste van ons is het een vanzelfsprekendheid, maar voor andere is het slechts een illusie om ooit een kraan te hebben waar schoon water uitkomt. Zelfs landen waarvan we wellicht denken dat er schoon water in overvloed is worstelen met het aanbieden van voldoende schoon drinkwater aan haar inwoners. Neem bijvoorbeeld Zuid Afrika, waar de overheid de afgelopen jaren al meerdere malen een watercrisis heeft uitgeroepen. Op het moment zijn er allerlei waterrestricties opgeworpen en er wordt gezegd dat het water ergens in mei 2018 volledig op is als er niet snel iets gebeurt.

Gefiltreerd water versus kraanwater

Behandeld water is niet hetzelfde als gezuiverd water. Als we zuiverheid als maatstaf nemen voor schoon water dan zijn er maar weinig mensen op de wereld die toegang zouden hebben tot schoon water, en zeker niet via de kraan. Veel huishoudens, bedrijven en overheidsinstellingen wenden zich tot het filteren van water. Waarom doen ze dat? Smaak is een van de meest genoemde antwoorden op die vraag. Degenen die water uit de kraan vermijden doen dat met name omdat ze het water niet lekker vinden smaken. Anderen zijn bezorgd over de verborgen gevaren die niet persé kunnen worden opgepikt door middel van de smaak of geur van het water. Vervuild water, veroorzaakt door slechte leidingen of chemische toevoegingen, komt in vrijwel alle landen voor.

Door het filteren van water zorg je er voor dat de chemische stoffen uit het water worden gefilterd en vol vertrouwen uit de kraan kunt drinken: geen rare smaak en geen risico voor de gezondheid.