Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Koopgids voor waterdispensers voor op kantoor

Lees meer

Juli Plasticvrije maand moedigt ons allemaal aan om plastic afval te verminderen

Lees meer

Waterlogic viert het engagement van Jan De Nul Group om single use plastic aan boord van hun schepen te verminderen

Lees meer

Waterlogic helpt mee in de strijd tegen moderne slavernij

Lees meer

Zero Waste Week

Lees meer

Hoe u algemene waterverontreinigingen voorkomt

Hoe u algemene waterverontreinigingen voorkomt
Logo

Er zijn meer dan 80 veel voorkomende waterverontreinigende stoffen waarvan bekend is dat ze een aanzienlijk risico voor onze gezondheid vormen. Microbiële verontreinigingen zoals pathogenen en bacteriën die onopgemerkt kunnen blijven door menselijke zintuigen. Organische vervuilende stoffen zoals meststoffen en zware metalen die net zo lastig op te merken zijn. Vaak duurt het maanden voordat een gemeenschap zich bewust wordt van watervervuiling. Meestal komt het probleem pas aan het licht als mensen ziek worden.

Voorkom watervervuiling voordat het een gezondheidscrisis wordt

  • Gebruik een koolstoffilter (Active Carbon Filter) om organische verontreinigende stoffen zoals pesticiden, petrochemicaliën en lood te absorberen.
  • Gebruik UV-waterfiltratie om microbiële verontreinigingen zoals pathogenen en bacteriën uit te roeien.
  • Gebruik omgekeerde osmose om resterende opgeloste deeltjes in water te verwijderen, inclusief nitraten, pesticiden, metalen en mineralen.

5 veel voorkomende verontreinigingen uw drinkwater

Wanneer water door stroompjes, rivieren en meren vloeit en vanzelf gefilterd wordt door rotsen en de bodem, komt het onvermijdelijk in contact met verschillende materialen. Deeltjes van die materialen lekken vervolgens in het water. Daardoor bevat iedere waterbron allerlei soorten verontreinigingen, zowel natuurlijke als kunstmatige. Hieronder leest u meer over vijf veel voorkomende verontreinigingen in onze Nederlandse waterbronnen.

1. Nitraten

Nitraten zijn chemicaliën die worden aangetroffen in meststoffen, kunstmest of vloeibaar afval dat uit septische putten wordt geloosd. Regen voert stoffen van boerderijen mee, wat leidt tot een opeenhoping van meststoffen en mest in waterwegen. Natuurlijke bacteriën in de bodem zetten de meststof vervolgens om in nitraten, waardoor de drinkwatervoorziening uiteindelijk wordt vervuild.

Nitraten staan bekend als een acute verontreiniging, wat betekent dat ze de gezondheid mogelijk binnen enkele uren of dagen na een enkele blootstelling beïnvloeden. Nitraten beïnvloeden het vermogen van rode bloedcellen om zuurstof door het lichaam te dragen. Hoge niveaus van nitraten in water vormen minder snel een bedreiging voor gezonde volwassenen, omdat aangetaste rode bloedcellen snel kunnen herstellen. Maar ze kunnen baby's snel schaden vanwege een ernstige aandoening die bekend staat als het blauwebabysyndroom, waarbij het tekort aan zuurstof een ernstig risico vormt voor het leven van de baby.

De norm voor nitraat in ons grondwater is 50 milligram per liter (mg / l).

2. Bacteriën & virussen

Bacteriën zijn aanwezig in alle watervoorraden. Een beperkt aantal van die bacteriën kan echter ernstige schade aan de menselijke gezondheid veroorzaken. E. coliis zo'n bacterie, die het vaakst voorkomt in de ingewanden van gezonde veedieren of de darm van geïnfecteerde mensen.

Waterwegen in de buurt van veehouderijen kunnen besmet raken met E. coli als gevolg van regenwater dat mest wegspoelt. Het vervuilde regenwater, overstromingen van rioolwater en gewone overstromingen kunnen stedelijke waterbronnen kwetsbaar maken voor bacteriële besmetting.

Bacteriën zoals E. coli kunnen medische aandoeningen veroorzaken zoals buikpijn, koorts en braken. In ernstige gevallen kunnen ook longontsteking en meningitis optreden. De meeste mensen herstellen binnen een week van E. coli. Zuigelingen en zieken kunnen echter levensbedreigende complicaties oplopen.

3. Arseen

Arseen is een zwaar metaal dat van nature voorkomt in veel rotsen en sedimenten. Arseen kan in grondwatervoorraden terechtkomen door uitgebreide mijnbouwactiviteit, bepaalde geochemische processen in ondergrondse waterlagen en het gebruik ervan in pesticiden.

Arseen wordt gezien als een chronische verontreiniging en van langdurige blootstelling aan arseen is bekend dat het blaas-, nier-, lever-, prostaat- en longkanker, en huidletsels veroorzaakt. Daarnaast wordt arseen ook geassocieerd met hart- en vaatziekten en diabetes. Bovendien kan foetale blootstelling tijdens de zwangerschap de cognitieve ontwikkeling bij baby's vóór hun geboorte belemmeren.

Arseen is zelfs zó giftig dat er geen toelaatbare hoeveelheid vastgesteld kan worden.

4. Fluoride

Fluoride is een natuurlijk mineraal dat voorkomt in de bodem van de aarde. Wanneer grondwater er doorheen gaat, lost het mineraal op. Dit zorgt ervoor dat bijna alle watervoorraden lage niveaus van fluoride bevatten.

In sommige landen wordt fluoride aan het drinkwater toegevoegd, omdat het goed voor het gebit zou zijn. Dat gebeurde vroeger in Nederland ook, maar vanwege gezondheidsrisico’s en protesten gebeurt dit nu niet meer. Bewijs laat zien dat fluoride namelijk meer kwaad dan goed kan doen. Overmatige blootstelling aan fluoride in de eerste acht levensjaren veroorzaakt fluorose, een aandoening die witte vlekken, donkere vlekken of merkbare holle gaten in tanden achterlaat.

5. Lood

Lood is een ander zwaar metaal dat zijn weg kan vinden naar gemeentelijke voorraden. In tegenstelling tot arseen komt het niet uit natuurlijke bronnen; meestal is het een gevolg van verouderde waterleidingen. Het is een bijzonder risico, met name voor kinderen maar ook voor volwassen. Groeiende lichamen nemen gemakkelijker lood op, wat leidt tot schadelijke effecten voor zowel de hersenen als het zenuwstelsel. Daarnaast kan lood ook een probleem voor volwassenen zijn, omdat blootstelling aan lood cardiovasculaire problemen, verhoogde bloeddruk, verminderde nierfunctie en reproductieve problemen veroorzaakt.

Lood is net als arseen zelfs zó giftig dat er geen toelaatbare hoeveelheid vastgesteld kan worden.

Zo voorkomt u verontreinigingen in uw drinkwater

U kunt eenvoudige stappen nemen om ervoor te zorgen dat uw water deze veel voorkomende waterverontreinigende stoffen niet bevat. Een koolstoffilter maakt gebruik van extreem doordringbare stukjes koolstof om organische gifstoffen uit uw water te verwijderen en onzuiverheden zoals pesticiden, chemicaliën, en zware metalen zoals lood te absorberen. Een koolstoffilter is echter niet effectief tegen bacteriën, virussen en ziekteverwekkers.

UV-waterfilters vullen het gat op door onzichtbare ziekteverwekkers uit uw watervoorziening te verwijderen. UV-licht verwijdert bacteriën en zorgt ervoor dat water sterk gezuiverd is en 99,9999% vrij van ziekteverwekkers is. Maar ook UV-licht is niet voldoende, omdat het geen organische materialen zoals chemicaliën en metalen verwijdert.

De meest effectieve beschikbare filtratie is omgekeerde osmose. Dit proces verwijdert alle opgeloste deeltjes uit uw water - van nitraten en pesticiden tot metalen en mineralen. Dit gebeurt door water door een microfilter te persen. Het nadeel van omgekeerde osmose is dat het ook nuttige mineralen elimineert, die de smaak kunnen beïnvloeden.

Als u geen waterfilter gebruikt en vermoedt dat uw voorraad mogelijk besmet is, is het van cruciaal belang dat u contact opneemt met een lokaal laboratorium. Vervolgens kunt u vragen dat ze een wateranalyse uitvoeren.

Hoewel het drinkwaterbesluiteen acceptabel niveau vereist voor zo’n 60 verschillende verontreinigende stoffen, kan het altijd gebeuren dat er te veel schadelijke stoffen in uw drinkwater zitten. Zeker nu het steeds moeilijker wordt om ons drinkwater schoon en veilig te houden. Zelfs het RIVM geeft aan dat erveel meer chemische stoffen in ons water zitten dan de bedoeling is. Ga er daarom nooit vanuit dat een watertoevoer veilig is. Vraag om analyse waar nodig en gebruik altijd voldoende filtratie.