Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Koopgids voor waterdispensers voor op kantoor

Lees meer

Juli Plasticvrije maand moedigt ons allemaal aan om plastic afval te verminderen

Lees meer

Waterlogic viert het engagement van Jan De Nul Group om single use plastic aan boord van hun schepen te verminderen

Lees meer

Waterlogic helpt mee in de strijd tegen moderne slavernij

Lees meer

Zero Waste Week

Lees meer

Is koffie gezond?

Is koffie gezond?
Logo

Ja! Zegt recent onderzoek. Het drinken van 3 koppen koffie per dag zou je kans op een langer leven kunnen vergroten. Europees en Amerikaans onderzoek heeft dat aangetoond. Dit nieuws zal voor veel Nederlanders als muziek in de oren klinken. Nederlanders houden namelijk van koffie. We zijn met 2,4 koppen per dag per hoofd van de bevolking de grootste koffiedrinkers ter wereld. En nu zou uit onderzoek vast komen te staan dat het nog goed voor ons is ook. Daar willen we meer over weten! Is dat bakkie koffie nou echt zo gezond of juichen we te vroeg? In onderstaand artikel zoeken we het voor je uit.

We staan er mee op en we gaan er mee naar bed.

Of we nu uitgebreid op de zondag met een krantje erbij, aan de ontbijttafel zitten of maandagochtend naar de trein rennen, voor velen begint de dag pas echt zodra er een kopje koffie inzit. En dat is raar, want van alle koffie die we op een dag drinken blijkt het eerste kopje koffie het minste effect te hebben. En wel omdat ‘s morgens het cortisol gehalte in ons lichaam het hoogst is. Cortisol is een lichaamseigen stresshormoon en zorgt onder meer voor het wakker worden. Hoe hoger het cortisol gehalte in je lichaam, hoe minder gevoelig je bent voor cafeïne.

Wil je dat koffie gezond voor je is en blijft? Dan neem je het best een bakkie tussen 10.00 en 12.00 uur en tussen 14.00 en 17.00 uur .

Voor- en nadelen van koffie

  • Cafeïne in koffie kan op meerdere manieren een positief effect hebben op je lichaam. Het zorgt er niet alleen voor dat je alerter bent, het kan ook de kans op een aantal veelvoorkomende ziektes, zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson, aanzienlijk verkleinen. Inmiddels hebben meerdere onderzoeken aangetoond dat cafeïne het aanmaken van een bepaald enzym in de hersenen stimuleert dat in verband wordt gebracht met een verminderde kans op het ontwikkelen van deze ziektes.
  • Een ander bewezen voordeel van koffie is dat het depressies kan tegengaan. De universiteit van Harvard heeft 10 jaar lang een groep van 50.000 verpleegsters gevolgd en heeft uit het onderzoek geconstateerd dat de vrouwen die 2 tot 4 koppen koffie per dag dronken tot wel 20% minder kans liepen op een depressie.
  • Naast cafeïne bevat koffie ook het anti-oxydant chlorogeenzuur. Onderzoekers denken dat dit zuur de opname van insuline in de darmen afremt en daarmee de kans op diabetes type 2 verkleint. En omdat dit voordeel niets te maken heeft met cafeïne geldt het in dezelfde mate voor cafeïnevrije koffie. Hieruit kunnen we voorzichtig concluderen dat het drinken van koffie dus wel degelijk gezond te noemen is.
  • Cafeïne houdende dranken zouden een vochtafdrijvend effect hebben. Mensen die koffie drinken zouden ten opzichte van mensen die dezelfde hoeveelheid water drinken, minder gehydrateerd zijn en dat zou door de cafeïne in koffie komen. Een onderzoek, dat zijn oorsprong vindt in 1928, heeft dat aangetoond. Vervolgens zijn er maar zeer weinig onderzoeken geweest die dit effect hebben getest. Het lijkt er op dat we daarom massaal denken dat dit de waarheid is. De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Koffie en Thee (KNVKT) kondigde in 2014 op haar website aan dat nieuw onderzoek er echter op wijst, dat we er al die tijd naast hebben gezeten. Onderzoeker Sophie Killer van de Universiteit van Birmingham geeft aan dat zij geen significante verschillen hebben gevonden in het niveau van hydratie in mannen die dagelijks koffie drinken, vergeleken met de consumptie van gelijke hoeveelheden water. Het is maar dat je het weet.

Wanneer is koffie niet gezond? 

De controverse met koffie, en of het nu wel of niet gezond is, zit hem in de cafeïne die in koffie zit. Er wordt gewaarschuwd dat een teveel aan koffie niet goed is voor onze gezondheid. De meningen over hoeveel koffie per dag gezond is lopen sterk uiteen, maar als algemene richtlijn wordt 4 tot 5 koppen koffie per dag beschouwd als maximum. De precieze hoeveelheid verschilt natuurlijk per persoon.

Een te veel aan cafeïne kan volgens het Voedingscentrum rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn tot gevolg hebben. Wees dus voorzichtig met een overdaad aan koffie. Cafeïne werkt namelijk verslavend en kan je afhankelijk maken. Let extra op de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt als je zwanger bent. Het wordt afgeraden om meer dan 1 kopje per dag te drinken als je zwanger bent, of borstvoeding geeft.