Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Koopgids voor waterdispensers voor op kantoor

Lees meer

Juli Plasticvrije maand moedigt ons allemaal aan om plastic afval te verminderen

Lees meer

Waterlogic viert het engagement van Jan De Nul Group om single use plastic aan boord van hun schepen te verminderen

Lees meer

Waterlogic helpt mee in de strijd tegen moderne slavernij

Lees meer

Zero Waste Week

Lees meer

Weet jij wat er in flessenwater zit?

Weet jij wat er in flessenwater zit?
Logo

Met een jaarlijkse omzet van meer dan €16,3 miljard, overtuigen bedrijven die flessenwater leveren het publiek dat flessenwater niet alleen schoner is dan leidingwater, maar ook gezonder. De realiteit is dat flessenwater een ernstig potentieel gezondheidsrisico kan veroorzaken.

Wetenschappers van de State University van New York ontdekten dat 93% van het flessenwater in de wereld microplastics bevat die je tijdens het drinken inneemt. Tests van het Department of Environmental Services in New Hampshire ontdekten onlangs gevaarlijke chemicaliën waardes in flessenwater verkocht door CVS, Whole Foods en Market Basket, zwangere, oudere of jonge consumenten kunnen dit best vermijden . Een studie in Duitsland stelde meer dan 25.000 afzonderlijke chemicaliën vast in het geteste flessenwater - genoeg om een zorgelijke invloed op de hormoonhuishouding te hebben.

In Nederland zorgt de Rijkswaterstaat voor wat zij veilig en schoon kraanwater noemen. Via wetten zoals de drinkwaterwet en het drinkwaterbesluit probeert de overheid veilige waardes van verontreinigingen te garanderen. Nutsbedrijven voegen diverse chemicaliën zoals desinfecterende bijproducten (DBP’s) toe om ziekteverwekkende bacteriën te doden. Studies suggereren echter dat DBP's te giftig zijn voor menselijke consumptie. Om nog maar te zwijgen over het risico van andere besmettingen in ons drinkwater, waaronder industrieel afval, pesticiden, medicijnresten en zware metalen zoals lood en arseen. Ja, de overheid controleert ons drinkwater op verontreinigingen. Maar daarbij worden slechts zo’n 60 stoffen getest. Hoe zit het met alle andere stoffen en chemicaliën? Bovendien horen we in het nieuws steeds vaker over uitbraken en andere verontreinigingen. Ook bleek uit een onderzoek dat de Nederlandse waterkwaliteit ondermaat is.

Waar komt flessenwater vandaan?

In Nederland komt het meeste flessenwater (of bronwater) uit dezelfde waterwinningsinstallaties als kraanwater. Alleen wordt het dan niet behandeld of gefilterd, terwijl dat met het leidingwater juist wel gebeurd. De kwaliteitseisen voor het flessenwater in Nederland zijn zelfs lager dan de kwaliteitseisen voor kraanwater. De eisen voor flessenwater staan omschreven in het “Warenwetbesluit Verpakte Waters”. In dit besluit staan 15 stoffen beschreven. Veel minder dus dan de 60+ stoffen waaraan kraanwater moet voldoen.

Flessenwater kan gevaarlijk zijn voor uw gezondheid en het milieu

Flessenwater & BPA

BPA staat voor Bisfenol A. Het is een industriële chemische stof die wordt gebruikt bij de productie van plastic en vaak wordt aangetroffen in plastic flessen water. Onderzoek suggereert dat BPA uit containers in vloeistoffen en voedsel terecht kan komen. Als dit het geval is, kan het de hormonale functie bij de mens verstoren en de hersenontwikkeling bij foetussen en jonge kinderen beïnvloeden, gedragsverandering veroorzaken, problemen met de voortplanting veroorzaken en de bloeddruk verhogen. In de EU gelden bepaalde normen voor BPA, die niet overschreden mogen worden. Volgens die normen krijgen we een ‘veilige’ hoeveelheid BPA binnen. Maar dat is nog altijd meer dan 0 BPA.

Chemicaliën in uw flessenwater

De chemicaliën in uw flessenwater zijn afhankelijk van het soort plastic dat wordt gebruikt. Controleer het nummer in het recyclingsymbool op uw fles om te zien of u een hoger of lager risico loopt.

Plastic # 1 (PET - polyethyleentereftalaat) komt het meest voor in flessen drinkwater en kan schadelijk zijn voor de gezondheid, alhoewel het algemeen als veilig wordt beschouwd. Kunststoffen # 2 (HDPE - polyethyleen met hoge dichtheid), # 4 (LDPE - polyethyleen met lage dichtheid) en # 5 (PP - polypropyleen) hebben een laag risico.

Plastic # 7 bevat soms BPA en kan daarom het beste worden vermeden: dit plastic wordt vaak gebruikt in grote waterflessen van 5 liter of meer. Zelfs als een plastic container geen BPA bevat, bevat het soms ftalaten. Maar bij # 7 horen ook alle overige plastics zoals biologisch plastic. Uiteindelijk valt er dus weinig over te zeggen.

Plastic # 3 (PVC) bevat mogelijk kankerverwekkende stoffen. Laat daarom flessen van PVC sowieso links liggen. Gelukkig wordt dit materiaal nauwelijks gebruikt voor flessenwater.

Flessenwater en het milieu

Plasticvervuiling is het grootste ecologische probleem van onze generatie geworden. We kopen elke minuut een miljoen plastic flessen, waarbij een groot deel van het plastic uiteindelijk in de natuur terechtkomt. Alsof de zichtbare vervuiling niet genoeg is, is de koolstofvoetafdruk om flessenwater te produceren haast onvoorstelbaar. Zo kost het produceren van een fles water 2.000 keer meer energie.

Drie redenen om over te schakelen op gefilterd water

  1. 99,9999% bacterievrij - de voorschriften voor het testen van bacteriën in flessenwater zijn niet zo streng en kunnen leiden tot een hogere concentratie ziekteverwekkers, terwijl hoogwaardige zuivering betekent dat het beste gefilterde water voor 99,99% bacterievrij is;
  2. Een groot deel van het flessenwater komt uit dezelfde voorraad als kraanwater, wat betekent dat je tot 2.000x de prijs betaalt voor water dat bijna gratis is;
  3. 3 voor 1 - er is 3 liter water nodig om slechts 1 liter flessenwater te produceren, een enorme verspilling die makkelijk te voorkomen is door kraanwater te gebruiken.

Hoe een waterdispenser van hoge kwaliteit problemen oplost

Hoogwaardige waterdispensers voor op kantoor zijn de ideale oplossing voor iedereen die op zoek is naar perfect zuiver water zonder verontreinigingen. Geavanceerde koolstof filtratiesystemen verwijderen ongewenste verontreinigende stoffen zoals chloor, lood, pesticiden en andere zwevende deeltjes. Vervolgens elimineert het chemisch-vrije proces van microbiologische UV-zuivering potentiële pathogenen en bacteriën zoals E. Coli, Salmonella en Hepatitis.

Een waterkoeler zonder fles heeft talloze voordelen ten opzichte van één met fles. Bovendien kunnen kantoren een hoop verborgen kosten besparen, omdat u de kosten van leveringen, administratie en opslag van plastic flessen vermijdt.

Overweeg een flessenvrije waterdispenser als uw milieuvriendelijke optie. U kunt uw CO2-voetafdruk met maximaal 72% verlagen als u stopt met het bijdragen aan de plasticvervuiling, energie-intensieve leveringen vermijdt en uw afhankelijkheid van plastic voorgoed vermindert.