Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Koopgids voor waterdispensers voor op kantoor

Lees meer

Juli Plasticvrije maand moedigt ons allemaal aan om plastic afval te verminderen

Lees meer

Waterlogic viert het engagement van Jan De Nul Group om single use plastic aan boord van hun schepen te verminderen

Lees meer

Waterlogic helpt mee in de strijd tegen moderne slavernij

Lees meer

Zero Waste Week

Lees meer

De kosten van ziekteverzuim op het werk

De kosten van ziekteverzuim op het werk
Logo

We zien het opnemen van een paar ziektedagen per jaar vaak niet als een groot probleem, maar zodra je het ziekteverzuim van alle collega’s bij elkaar optelt kunnen ze een enorme impact op een bedrijf hebben. Voor zowel de publieke sector, de private sector als de economie als geheel zijn de gevolgen van ziekteverzuim vele malen groter dan voor een enkel individu. De afwezigheid van werknemers door ziekte, kan leiden tot een afname in de bedrijfsmoraal en daarmee de algehele productiviteit van een team, wat weer financiële effecten met zich meebrengt.

We beseffen het misschien niet altijd, maar veel mensen missen werk door ziekte in de winter. Ziekte en doktersafspraken zijn de meest voorkomende redenen voor het missen van werk. Winters in Nederland houden verband met een groot aantal ziektegevallen, bijvoorbeeld door verkoudheid of griep. Dit betekent dat werk overgenomen moet worden door andere werknemers en dat men het risico loopt dat werk blijft liggen. TNO schatte voor 2012 in dat de werkgeverskosten bij verzuim in totaal circa 11,5 miljard euro bedragen.

Dit artikel gaat over de economische en niet-economische schade van verloren productiviteit, en wat we kunnen doen om ziekteverzuim op de werkvloer terug te dringen.

Wat zijn nu precies de kosten van ziekteverzuim op de werkplek?

Uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uit 2014 blijkt dat 43 procent van de werknemers zich in de voorafgaande twaalf maanden wel eens ziek heeft gemeld. De gemiddelde verzuimduur per werknemer bedroeg ruim 6 dagen. Een zieke werknemer kost een werkgever gemiddeld €230,- per dag. Dit loopt op tot gemiddeld €11,5 miljard per jaar aan kosten voor de totale Nederlandse economie.

Daarnaast heeft verzuim op het werk ook aanzienlijke niet economische effecten. De gezondheid van werknemers is het belangrijkste onderdeel van een bedrijf. Volgens studies van de Wereldgezondheidsorganisatie is gezond personeel goed voor snellere en betere besluitvorming, zijn productiever, en creëren een sfeer dat getalenteerde nieuwe werknemers aantrekt. Ziekteverzuim heeft verschillende effecten op allerlei gebieden waaronder verkoop, klantenservice, betrokkenheid en het functioneren van personeel en het algemeen welzijn. De extra werklast die veroorzaakt wordt door de afwezigheid van één werknemer moet opgevangen worden door collega’s, wat resulteert in een verhoogde werkdruk, slechtere gezondheid en meer verzuim. Deze vicieuze cirkel legt een grote last op de schouders van niet alleen de werknemers, maar ook op die van hun familie en de gemeenschap in zijn geheel.

Om het probleem van ziekteverzuim aan te pakken, kunnen bedrijven zich richten op het opstellen van beleid ter bevordering van de gezondheid en het ontwikkelen van maatregelen ter voorkoming van ziektes onder werknemers.

Volg onderstaande tips op om het risico op ziek worden te beperken en productiviteit te verbeteren.

Zorg voor een goede balans tussen werk en privé.

Een gebrek aan voldoende slaap kan je een loom gevoel geven en ervoor zorgen dat je lichaam niet meer optimaal functioneert. Uiteindelijk kan dit je immuunsysteem belemmeren waardoor je gevoelig wordt voor ziektekiemen. Zorg ervoor dat medewerkers genoeg rust krijgen zodat ze elke dag fris en fruitig aan de werkdag kunnen beginnen.

Hygiëne

Met goede hygiëne op de werkvloer voorkom je dat overdraagbare ziektes zich gemakkelijk kunnen verspreiden. De beste manier om besmettingen te verminderen is door de handen zo schoon mogelijk te houden. Apparatuur dat constant wordt aangeraakt, zoals toetsenborden, bureaus en deurknoppen, moet regelmatig worden gereinigd, en desinfecterende doekjes zouden overal in het kantoor aangeboden moeten worden. Omdat het griep seizoen nooit ver weg is is het ook belangrijk om vaccinatie onder werknemers te bevorderen om infecties zo veel mogelijk te voorkomen.

Zieke werknemers afzonderen

Moedig een werknemer aan om thuis te werken zodra deze symptomen vertoont van verkoudheid of griep. Zo voorkom je de overdracht van virussen en bacteriën aan andere werknemers, wat weer kan resulteren in langdurige afwezigheidsgevallen.

Drink voldoende water

Als je een verstopte neus, griep of een zere keel probeert te voorkomen dan is het drinken van voldoende water belangrijk. Het kleverige slijmvlies in je neus werkt als een soort van vliegenvanger die vuil en bacteriën vangt. Door 8 glazen water per dag te drinken zorg je ervoor dat dit defensiemechanisme zijn werk kan doen. Werknemers voldoende water laten drinken kan gemakkelijk door een waterkoeler van Waterlogic te installeren. Het personeel krijgt op deze manier toegang tot heerlijk schoon en veilig drinkwater om hen gezond en productief te houden.

Met het invoeren van deze kleine veranderingen, hebt u de mogelijkheid om een werkplek creëren die medewerkers stimuleert een gezonde levensstijl aan te nemen waardoor ze op hun best kunnen presteren. Dit komt niet alleen de werkgever ten goede, maar ook de werknemer en de samenleving als geheel.