BELANGRIJKE INFORMATIE: Waterlogic is nu officieel onderdeel van Culligan. Hier vind je meer informatie over Culligan en ons productassortiment.
Lees meerLees minderDrinkt uw kind voldoende water op school?
Kinderen zijn gevoelig voor uitdroging. Wij als volwassenen hebben daarom de taak om er voor te zorgen dat onze kinderen voldoende vocht binnen krijgen.
Kinderen zijn bezige bijtjes en verliezen gedurende de dag veel water. Let er daarom op dat ze genoeg water drinken.
Het vochtgehalte in de lichamen van kinderen ligt gemiddeld hoger dan bij volwassenen, zo'n 65% van hun eerste levensjaar. Het brein bestaat voor een nog groter gedeelte uit water. Water is belangrijk voor vrijwel alle processen in het menselijk lichaam en uitdroging vormt een groot gevaar. Zonder voldoende water kan het lichaam niet naar behoren functioneren.
Deskundigen zijn het erover eens dat tegen de tijd dat een kind voelt dat hij/zij dorst heeft, hij of zij al enkele procenten van het totale lichaamsvocht verloren heeft. We moeten kinderen daarom aanmoedigen om water te drinken als een gewoonte in plaats van te wachten tot ze dorst krijgen.
Met name in de zomermaanden is het cruciaal voor kinderen om ten alle tijde toegang te hebben tot drinkwater. Een drinkfles kan een goede oplossing zijn. En houd er rekening mee dat zelfs als kinderen binnen spelen in de zomer, een ruimte met airconditioning niet helpt tegen uitdroging. Het devies blijft dus hetzelfde: zorg dat uw kind genoeg drinkt.
Uitdrogingsverschijnselen
Uitdroging kan vele ernstige lichamelijke gevolgen hebben als het niet op tijd wordt onderkent. Zorg er dus voor dat u de symptomen herkent.
- Verwardheid: Niet in staat om simpele instructies op te volgen. Zodra een kind sloom en verward overkomt en zich niet goed lijkt te kunnen concentreren op wat er wordt gezegd, heeft het kind waarschijnlijk last van uitdroging. Geef het kind zo snel mogelijk een paar glazen water en houd zijn toestand voor een aantal uur goed in de gaten.
- Hoofdpijn: Klaagt uw kind over hoofdpijn probeer dan eerst om uw kind een aantal glazen water te laten drinken voor u naar aspirine grijpt. Neemt de hoofdpijn af na het drinken van water dan is een pilletje niet nodig.
- Donkere urine: Valt het u op dat de kleur van de urine van uw kind donkerder is dan normaal dan is het waarschijnlijk dat uw kind uitgedroogd is. Een paar glazen water en het volgende bezoekje aan het toilet zou de kleur lichter moeten maken.
- Weinig of geen tranen bij huilen: Merkt uw dat uw kind huilt zonder tranen dan zou uitdroging de oorzaak kunnen zijn. Als ouders zouden we sommige van de bovengenoemde symptomen over het hoofd kunnen zien of af kunnen doen als onbelangrijk, maar onthoud goed dat uitdroging ernstig kan zijn.
Regelmatig water drinken kan daarom van levensbelang zijn.
Ziet u geen verbetering van de symptomen na het drinken van een aantal glazen water, raadpleeg dan voor de zekerheid een dokter.
Hoeveel water hebben kinderen nodig?
Laten we voorop stellen dat voorkomen beter is dan genezen. Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen van hoeveel water een kind nodig heeft. Onder andere:
- Leeftijd: Kinderen hebben water nodig om te groeien. Hoe oud een kind is speelt een rol in de hoeveelheid water die hij of zij nodig heeft.
- Lengte: Kinderen die groot zijn voor hun leeftijd hebben meer water nodig dan kleinere kinderen.
- Mate van lichamelijke activiteit: Speelt uw kind regelmatig voetbal, gymnastiek, hockey of houden ze van buitenspelen? Iedere vorm van lichamelijke inspanning, met name bij opgroeiende kinderen, veroorzaakt vochtverlies door middel van zweten. Zorg er voor dat ze ten alle tijde een drinkbeker bij zich hebben.
- Weersomstandigheden: Met warm weer is het nog belangrijker om in de gaten te houden hoeveel uw kinderen drinken. Is het buiten koud en heeft u de verwarming aan? Dan kunt u er vanuit gaan dat de lucht droger is dan normaal. Vocht wordt uit de lucht én uit ons lijf onttrokken. Wellicht kent u het gevoel van een droge mond zodra u een warme ruimte binnenloopt. Het is dus ook met koud weer essentieel om voldoende water binnen te krijgen.