Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Koopgids voor waterdispensers voor op kantoor

Lees meer

Juli Plasticvrije maand moedigt ons allemaal aan om plastic afval te verminderen

Lees meer

Waterlogic viert het engagement van Jan De Nul Group om single use plastic aan boord van hun schepen te verminderen

Lees meer

Waterlogic helpt mee in de strijd tegen moderne slavernij

Lees meer

Zero Waste Week

Lees meer

Kan het tij tegen plastic nog gekeerd worden

Logo

Vrijwel alle mensen op aarde zijn in meerdere of mindere mate afhankelijk van het gebruik van plastic. Per minuut worden er 1 miljoen plastic water flesjes verkocht. Plastic flesjes zijn ook de nummer 1 boosdoener, samen met tasjes, als het gaat om plasticvervuiling.

De strijd tegen plastic is een van de grootste opgaven die we ooit gehad hebben. We zijn op een punt aangekomen waar we ofwel de strijd tegen plastic winnen of het milieu onherstelbaar beschadigen. Steeds vaker horen we de vreselijke verhalen van dieren die aanspoelen op stranden met een buik vol plastic. We kunnen onze ogen simpelweg niet meer sluiten voor de schade die plastic wereldwijd aanricht. Wereldwijd sterven jaarlijks duizenden zeedieren aan de gevolgen van het consumeren van plastic. Om nog maar eens te benadrukken hoe groot de problemen zijn dook er in 2018 een video op van een zeeschildpad die een rietje vast had zitten in zijn neus. De video is inmiddels meer dan 33 miljoen keer bekeken. Let op: de video kan als schokkend worden ervaren. Het is wel een extreem goed voorbeeld van hoe onhoudbaar de situatie is.

Samen kunnen we iets doen aan de plasticvervuiling

Een hele generatie staat op tegen plastic en doet er alles aan om het probleem uit te roeien. Steeds meer bedrijven en overheden zijn zich bewust van de plastic crisis en nemen maatregelen om onze groeiende behoefte aan plastic een halt toe te roepen. Internationale bedrijven zoals Danone, H&M Group, L’Oreal, Mars en PepsiCo streven naar een toekomst zonder plastic.

  • Een totaal van 290 bedrijven vormen samen het ‘New Plastics Economy Global Commitment’. Dit is een samenwerking tussen de Ellen MacArthur Foundation en het milieubureau van de Verenigde Naties (UNEP).
  • Het initiatief is er op gericht om een nieuwe internationale standaard van plastic verpakkingen te creëren. Het doel is om in 2025 alle wegwerp plastic verpakkingen te vervangen met een recyclebaar of composteerbare alternatief.

Ook overheden dragen hun steentje bij door onder meer wetgeving te introduceren die het vervaardigen van wegwerp plastic dient te ontmoedigen of zelfs in zijn geheel te verbieden. Zo wordt er op dit moment binnen de EU wetgeving aangenomen om plastic rietjes en wattenstaafjes te gaan verbieden.

De wetgeving behandelt de volgende zaken:

  • Vanaf 2021 wordt wegwerp plastic (zoals borden, bestek, rietjes, ballonstokjes en wattenstaafjes) verboden
  • Andere soorten plastic, zoals drinkflessen moeten apart worden verzameld en tenminste 90% daarvan moet vanaf 2025 worden gerecycled.
  • Filters van sigaretten werden ook aan de lijst van producten toegevoegd en moeten in 2025 met 50% en in 2030 met 80% zijn afgenomen.

Hoe zijn we in deze puinhoop terecht gekomen?

In de jaren ‘50 werd er nog een bescheiden hoeveelheid van 2 miljoen ton plastic per jaar geproduceerd. Dat is inmiddels opgelopen naar 400 miljoen ton per jaar. Van alle plastic dat ooit is gemaakt is de helft in de afgelopen dertien jaar geproduceerd. Dat geeft wel aan dat gemak nog altijd boven duurzaamheid gaat.

Een belangrijke factor die bijdraagt aan het almaar groeiende plasticprobleem is een gebrek aan mogelijkheden om plastic op een verantwoorde manier weg te gooien. Dit vormt een probleem in vrijwel ieder land ter wereld, arm of rijk. De productie en het gebruik van plastic is de door de jaren heen gestaag blijven stijgen, maar hoe wel op een duurzame manier van plastic afkomen is lang niet aan de orde geweest.

Wist u dat er in Amerika slechts 9% van al het plastic wordt gerecycled? Wat betreft recycling lopen de VS ver achter op Europa (30 procent) en China (25 procent). Nederland doet het met 50% heel aardig, maar het kan natuurlijk altijd beter. Als landen niets doen om op een verantwoorde manier zich van plastic te ontdoen zal de aarde onherstelbaar beschadigd worden.

Het afbreken van plastic duurt eeuwen

Plastic verkruimelt en brokkelt uiteindelijk af, maar zal nooit helemaal verdwijnen. Het plastic transformeert als het ware en zal uiteindelijk in microplastic veranderen. Die microdeeltjes vormen een groot gevaar voor mens en dier.

Vervuiling loopt de spuigaten uit

Geschat wordt dat de komende jaren het gebruik van plastic alleen maar verder zal toenemen. De Wereldbank heeft in een verklaring laten weten dat de globale plastic afvalberg in 2050 met 70% zal groeien als er geen maatregelen worden genomen.

Er van uitgaande dat landen zoals Amerika maar 9% van hun afval recyclen is er dus nog veel werk aan de winkel. Plastic is een probleem voor de hele wereld en ieder land zal dus zijn steentje bij moeten dragen aan de oplossing. Of het nu een verbod op plastic tasjes betreft of het gebruik van rietjes, deze en andere maatregelen kunnen een enorm verschil maken. Daarnaast kunnen we zelf natuurlijk ook betere keuzes maken bij het aanschaffen van producten. Het is belangrijk om duurzaamheid boven gemak te plaatsen: in plaats van een plastic rietje te gebruiken, neem uw eigen roestvrijstalen of bamboe rietjes mee.

Een ander milieuvriendelijk alternatief is het aanschaffen van een goede (thermos)fles om gedurende de dag gehydrateerd te blijven zonder dat het milieu daar onder lijdt. Daarnaast is het een goede gewoonte om uw eigen boodschappentassen mee te nemen in plaats van plastic tassen te kopen bij de kassa.

Een wereldwijd plastic probleem

Steeds meer water raakt vervuild met plastic. Schattingen gaan er van uit dat op dit moment zo‘n 15 tot 20 procent van de oceanen bedekt is met plastic. Als we het tij niet keren zal er in 2050 meer plastic dan vissen in onze wateren voorkomen. De ergste boosdoener is wegwerp plastic zoals flessen, rietjes en boodschappentasjes. Deze en soortgelijke producten hebben een gemiddelde levensduur van enkele minuten, maar blijven daarna wel honderden jaren in het milieu achter.

Tot op heden zijn er wereldwijd meer dan vijf biljoen plastic zakjes gebruikt om boodschappen slechts eenmaal van de winkel naar huis te vervoeren en vervolgens weg te gooien. Het zijn dit soort producten die beleidsmakers en overheden ertoe hebben geïnspireerd om actie te ondernemen, hetzij via het verbieden ervan of door het bieden van een alternatief.

En dat is hard nodig, getuigen het feit dat er in eind 2018 een walvis is aangespoeld met meer dan 6 kilo plastic in zijn maag. Maar zelfs kleinere deeltjes plastic (micro of nano plastic) vormen een groot gevaar. Uit onderzoek dat de Britse krant de Guardian uitvoerde met Amerikaanse wetenschappers bleek dat 83 procent van het geteste drinkwater vervuild was met microplastics.Maar liefst 94,4% van het Amerikaanse kraanwater bevatte microplastic, in Europa was dat 72.2% van het water. Het kraanwater in Nederland werd niet getest, dus of het probleem zich hier ook voordoet weten we niet.

Hoe lossen we dit probleem op?

Er wordt vandaag de dag 20 keer zo veel plastic geproduceerd als 60 jaar geleden. Huidige schattingen gaan ervan uit dat er in het jaar 2050 12 miljard ton plastic op vuilnisbelten of elders in de natuur zal rondzwerven. Geen wonder dus dat er steeds meer projecten en initiatieven ontstaan om dit vreselijke vooruitzicht tegen te gaan.

Organisaties zoals The Ocean Cleanup gebruiken technologie om een deel van de vijf biljoen stukjes plastic die momenteel in de oceanen ronddrijven op te ruimen. Ze hebben berekend dat hun systeem binnen vijf jaar 50% van de plasticsoep kan verwijderen.

Een andere organisatie die zich het lot van de wereld aantrekt als het gaat om plastic vervuiling is de Plastic Soup Foundation. De organisatie, opgericht door een klein groepje vrijwilligers uit Amsterdam, is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met een wereldwijd netwerk. Het doel van de Plastic Soup Foundation is er zorg voor te dragen dat er geen plastic meer bij komt in de zee. Dit doen zij onder andere door bijvoorbeeld het aankaarten van het gebruik van microplastics in cosmetica en synthetische vezels in kleding.Een ander Nederlands initiatief dat als doel heeft om te voorkomen dat plastic in zee terecht komt is The Great Bubble Barrier.

De technologie die wordt gehanteerd is simpel en briljant tegelijk. Het idee is dat de bubbels een barrière vormen voor het plastic maar geen boten of vissen hinderen. Naast manieren om plastic uit zee te vissen en te voorkomen dat het de zeeën bereikt komt in Nederland steeds meer de nadruk te liggen op hoe we met plastic omgaan.

Dit concept wordt ook wel ‘circulaire economie‘ genoemd. Een circulaire economie is een economisch systeem dat is gebaseerd op het minimaliseren van grondstofgebruik door hergebruik van producten, onderdelen en hoogwaardige grondstoffen.

Vijf manieren om plasticvervuiling tegen te gaan

Door meer te weten te komen over de oorzaken en eventuele oplossingen kunt u een positief effect op milieu hebben. Om bewustzijn te creëren voor de huidige milieuproblemen zijn er gedurende het jaar dagen waarop stil gestaan wordt bij wat we zelf kunnen doen om ons steentje bij te dragen. Voorbeelden zijn Dag van de Aarde op 22 April 2019, Wereld Milieu Dag op 5 juni 2019 en Wereld Oceanen Dag op 8 juni 2019. Ieder jaar wordt er aandacht besteed aan een specifiek probleem. Gedurende 2017-2018 lag de focus op het verminderen van het gebruik van plastic. Tot de deelnemers behoren individuen, (lokale) overheden, goede doelen en bedrijven.

Door meer te weten te komen over de oorzaken en eventuele oplossingen kunt u een positieve bijdrage leveren.

De volgende vijf tips kunnen als uitgangspunt dienen om een positief verschil te maken op het gebied van plasticvervuiling:

  1. Zeg nee tegen de fles: Er worden vandaag de dag er elke minuut 1 miljoen plastic flesjes verkocht. Hierdoor wordt de productie van plastic gesteund en het feit dat we goed kraanwater hebben in totaal Nederland genegeerd. Bedrijven en particulieren kunnen veel geld en grondstoffen besparen als ze deze slechte gewoonte opgeven en herbruikbare flessen gebruiken.
  2. Vermijd overbodige verpakkingen: zowel als bedrijf en als consument kunnen we een hoop doen aan het overtollige gebruik van plastic. Marketing is belangrijk voor een bedrijf en laten zien dat je als bedrijf het milieu hoog in het vaandel hebt staan zal als positief worden ervaren door klanten. Geen plastic meer, maar in plaats daarvan een focus op duurzame alternatieven.
  3. Lunch op kantoor: een boterham smeren op kantoor of eigen boterhammen meenemen van huis kan een enorme hoeveelheid plastic besparen. Verpak de boterhammen dan wel in een broodtrommel i.p.v. van plastic zakjes. Boterhamzakjes zijn helaas vaak niet recyclebaar. Stimuleer medewerkers dus zoveel mogelijk om duurzame alternatieven te gebruiken.
  4. Voer een recycle-beleid in: zorg ervoor dat prullenbakken duidelijk labels hebben met wat waar ingaat zodat u afval goed kunt scheiden. Zo kunnen medewerkers ook op het werk bijdragen aan een beter milieu.
  5. Gebruik duurzamere materialen: wat voor soort bedrijf u ook heeft, voor vrijwel alles is een duurzamere alternatief voor handen. Door te kiezen voor bijvoorbeeld biologisch afbreekbare materialen verkleint u uw ecologische voetafdruk aanzienlijk.

Ook u zo veel mogelijk plastic-vrij

Het Zero Waste Project is een initiatief van Nicky en Jessie Kroon die sinds 2014, zoals ze het zelf omschrijven, zero waste, zonder afval dus, leven. Twee zussen die een lifestyle website hebben waarop zij tips en trucs delen over een leven met minder plastic en ander afval. Dit soort projecten speelt een belangrijke rol bij het creëren van een meer duurzame wereld.

Hoe meer bedrijven en individuen zich bewust worden van de noodzaak om de dingen anders aan te pakken des te eerder hebben we dit probleem onder controle.

Verminder de hoeveelheid wegwerp plastic binnen uw onderneming

Waterlogic biedt flesloze waterkoelers aan die ontworpen zijn om uw ecologische voetafdruk met 72% te verminderen.