Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Koopgids voor waterdispensers voor op kantoor

Lees meer

Juli Plasticvrije maand moedigt ons allemaal aan om plastic afval te verminderen

Lees meer

Waterlogic viert het engagement van Jan De Nul Group om single use plastic aan boord van hun schepen te verminderen

Lees meer

Waterlogic helpt mee in de strijd tegen moderne slavernij

Lees meer

Zero Waste Week

Lees meer

Gezondheidsrisico's & Legionella

Gezondheidsrisico's & Legionella
Logo

Omdat schoon drinkwater voor de meeste mensen een vanzelfsprekendheid is wordt het wel eens, ten onrechte, voor lief genomen. Zelfs schoon uitziend water kan gevaren met zich meedragen die zeer ernstige gevolgen kunnen hebben.

Legionella, de veroorzaker van Legionellose, is een bacterie die gewoonlijk in zeer kleine hoeveelheden wordt aangetroffen in de grond en in water en onder normale omstandigheden niet schadelijk is voor de mens. Echter, wanneer de bacterie zich in stilstaand water bevindt en de temperatuur van dat water tussen de 25 en 55 ºC is, kan het zich in razend tempo vermenigvuldigen en het risiconiveau aanzienlijk verhogen. Ademen we de nevel van dit besmette water in en komt het in onze longen terecht dan kan een zeer ernstige vorm van longontsteking ontstaan; ook wel bekend als veteranenziekte.

Omdat de groei van de bacterie het meest optimaal is tussen de 25 en 55 ºC, is het belangrijk dat er relevante maatregelen getroffen worden op plekken waar die optimale omstandigheden zich voordoen.

Moet ik me zorgen maken over de veteranenziekte?

Veteranenziekte is een zeer ernstige aandoening waar je niet alleen ziek van kunt worden, maar ook aan kunt overlijden. De meeste vormen van de legionella bacterie zijn echter ongevaarlijk.

Meeste

  • Er zijn bijna 50 verschillende soorten legionellabacteriën, maar de meeste veroorzaken geen ziekteverschijnselen bij de mens.
  • Legionellapneumonie is de meest gevaarlijke vorm van legionella en kan veteranenziekte en Pontiac-fever (ook wel de Legionella griep genoemd) veroorzaken. De Pontiac-fever lijkt op een zware griep en gaat gepaard met koorts, rillingen, spierpijn, hoofdpijn en algehele malaise.
  • Water, ongeacht waar het zich bevindt, kan besmet raken. Het maakt niet uit of het water uit een kraan, tuinslang, sprinkler of bubbelbad komt. Het gaat om de verneveling van het besmette water.
  • Regelmatig testen en onderhoud is van groot belang.

Wie moet zich zorgen maken?

Men loopt de ziekte op door het inademen van de nevel van besmet water. De symptomen verschijnen gemiddeld ergens tussen de 2 tot 10 dagen (maar kan uitlopen tot wel 19 dagen) na besmetting. Wat begint met hoofdpijn en spierpijn zal zich snel ontwikkelen tot ademhalingsproblemen en serieuze darmklachten. De ziekte is vergelijkbaar met een zware longontsteking maar kan in bepaalde gevallen zelfs dodelijk zijn. Instanties waar besmetting een mogelijkheid is dienen daarom strenge voorzorgsmaatregelen in acht dienen te nemen om besmetting te voorkomen. Locaties zoals pretparken, (openbare) zwembaden, sportclubs, hotels, spa's, etc. moeten waakzaam zijn en water veelvuldig testen.

Met name verzorgings- en ziekenhuizen lopen een groter risico op besmettingen omdat dit plekken zijn de risicogroepen zich bevinden: ouderen met een verminderde afweer. Er voor zorgen dat water vrij is van bacteriën is daarom zeer belangrijk.

Daarnaast zijn bijvoorbeeld plekken als vliegvelden, kantoren, en grote appartementencomplexen broedplaatsen voor de bacterie omdat gebruik wordt gemaakt van grote verwarmings- en koelingssystemen.

Legionella uitbraken in Nederland

  • Tijdens de West-Friese Flora in februari 1999, een van de grootste overdekte bloemententoonstellingen ter wereld, vond een van de grootste legionellarampen in de geschiedenis plaats. In totaal 32 mensen overleden aan de ziekte en meer dan 200 mensen raakten ernstig ziek. De beurs werd door bezocht door duizenden bezoekers en op 25 februari vond de besmetting plaats. Er was een gedeelte van de beurs ingericht voor de verkoop van bubbelbaden. Een van de standhouders gebruikte een tuinslang om de bubbelbaden te vullen. De tuinslang was echter al lange tijd niet gebruikt en zat vol met besmet water. De bubbelbaden werden gevuld met het besmette water en omdat er geen bezoekers in het water plaats mochten nemen nam de uitbater niet de moeite om chloor in het water te doen. Mensen die zich tijdens de tentoonstelling in de buurt van de bubbelbaden bevonden zijn besmet geraakt. Veel overlevenden van de ramp noemen het ook wel ‘de stille ramp’ omdat er in vergelijking met andere nationale rampen nauwelijks aandacht voor is (geweest), met name voor de slachtoffers.
  • In 2016 liepen een recordaantal mensen de veteranenziekte op: 324 in totaal, waarvan 20 mensen zijn overleden. Het RIVM heeft inmiddels vastgesteld dat besmetting niet alleen via leidingwater, maar ook via grondwater kan plaatsvinden. In warme, natte zomers is het risico groot dat besmetting plaats vindt via regenplassen. Veel mensen zijn zich daar niet van de bewust, maar is volgens het RIVM de reden dat het aantal mensen besmet raken oploopt.

Er is oneindig veel informatie beschikbaar over het voorkomen van uitbraken en als advies- en richtlijnen strikt worden nageleefd kunnen de gevaren eenvoudig worden bepekt. Bovendien kunt u, door te investeren in een goed water zuiveringssysteem, genieten van water zonder eventuele besmettingen. De Waterlogic Firewall UV technologie speelt een centrale rol bij het verstrekken van drinkwater dat vrij is van bacteriën en is bewezen effectief voor 99,9999% in het tegengaan van veelvoorkomende bacteriële onzuiverheden in water. Bescherm uw water thuis en op kantoor.