Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er 1,362,400 plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Koopgids voor waterdispensers voor op kantoor

Lees meer

Juli Plasticvrije maand moedigt ons allemaal aan om plastic afval te verminderen

Lees meer

Waterlogic viert het engagement van Jan De Nul Group om single use plastic aan boord van hun schepen te verminderen

Lees meer

Waterlogic helpt mee in de strijd tegen moderne slavernij

Lees meer

Zero Waste Week

Lees meer

Een gezondere versie van jezelf is makkelijker dan je denkt

Een gezondere versie van jezelf is makkelijker dan je denkt
Logo

Een gezonde levensstijl is een manier van leven waarin je zorg draagt voor je fysieke en mentale behoeften, je energie levels en waarin je minder vatbaar bent voor ziektes. Je kunt jezelf een gezonde levensstijl aanmeten door je te houden aan:

  • Een evenwichtig en voedzaam dieet
  • Regelmatig sporten om de geest en het lichaam sterk en gezond te houden
  • Voldoende slapen

Een uitgebreide 20 jaar lange volksstudie uitgevoerd door de Universiteit van Cambridge heeft de relatie bekeken tussen leefstijl en gezondheid van ongeveer 25.000 mensen ouder dan 45 jaar. Uit de studie blijkt dat de proefpersonen die niet roken, lichamelijk actief zijn, met mate alcohol drinken en vijf of meer porties groenten of fruit per dag eten, gemiddeld naar verwachting een extra 14 jaar (!) leven dan degenen die zich niet aan bovengenoemde levensstijl houden.

Met dat in het achterhoofd is het tijd om eens te kijken hoe je je gezondheid kunt verbeteren met wat hulp van Waterlogic.

1. Aan de voet van een gezonde levensstijl staat een evenwichtig en gezond dieet

Een evenwichtig dieet bevat fruit, groenten, granen, zuivel en eiwitten. Het ideale dieet bevat voornamelijk verse ingrediënten en zo min mogelijk voorverpakt voedsel dat meestal vol zit met kunstmatige ingrediënten om het beter te laten smaken of langer vers te houden. Eten of drinken dat vol zit met suiker, zoals koekjes, repen en frisdranken, moeten ook zoveel mogelijk vermeden worden. Je mag je echt nog wel eens schuldig maken aan het eten van iets ongezonds, maar je bewust zijn van wat je eet is essentieel voor een gezondere levensstijl. Een goed uitgebalanceerd dieet is de brandstof die ervoor zorgt dat ons lichaam sterk genoeg is om ziektes te kunnen bestrijden en onze geest scherp houdt, ook als we ouder worden. Probeer eens gedurende een week kleine aanpassingen aan je dieet te maken en je energie niveau in de gaten te houden. Voel je je futloos na het eten van bepaalde soorten voedsel? Hoe ga je om met de middagdip op je werkDrink je gedurende de dag voldoende water? Wat zijn je doelen op het gebied van gezondheid voor de komende vijf jaar?

Je zou kunnen beginnen met het maken van een wekelijkse boodschappenlijst en maaltijdplanner. Zo voorkom je dat je met honger thuis komt van je werk, maar niets gezonds in huis hebt. Overkomt dit je regelmatig, zorg dan dat je altijd iets in de koelkast of in de kast hebt staan waar je met een gerust hart van kan eten zonder dat het slecht voor je is. Je kunt ook inspiratie en ideeën halen uit reeds bestaande maaltijd planners.

2. Oefeningen voor je lijf en je hersenen

Regelmatig bewegen draagt bij aan een betere conditie, vermindert het risico op bepaald vormen van kanker, diabetes type 2, dementie, beroertes en hart-en vaatziekten. De voordelen van bewegen gaan veel verder dan alleen de lichamelijke en onderzoek toont aan dat bewegen het cognitieve vermogen stimuleert, je stemming en emoties positief kunnen beïnvloeden, en een verschil kunnen maken in de kwaliteit van je nachtrust. Tegenwoordig is bewegen tevens gekoppeld aan het mogelijk overwinnen van depressie.

En het goede nieuws is dat je niet elke week een marathon hoeft te lopen om de voordelen te voelen. Voor de meeste mensen volstaat elke dag een stevige wandeling van 30 minuten.

Sterker nog, de depressie vereniging geeft aan dat 30 minuten per dag buiten doorbrengen de kansen op depressie aanzienlijk kan verminderen. Dit heeft te maken met het daglicht dat je op deze manier binnenkrijgt. Je kunt een stappenteller gebruiken voor het bijhouden van het aantal stappen dat je zet en je tot doel stellen om elke dag of elke week een stukje verder te lopen. Te druk met je werk of het gezin? Waarom niet sporten tijdens je lunchpauze, of trek er in het weekend gezellig met de fiets op uit met het hele gezin!

Doe het vooral in uw eigen tempo maar weet dat vanaf de dag dat je start met je goede voornemens je al op weg bent naar een fitter en gezonder leven.

3. Voor ieder wissewasje naar de dokter?

Hoewel er geen vaste regel bestaat als het gaat om het bezoeken van je huisarts, zodra je de leeftijd van 40 jaar hebt bereikt, wordt het aanbevolen om regelmatig ter controle naar de huisarts te gaan. Een Preventief Medisch Onderzoek is aan te raden zodat je je algehele gezondheid in de gaten kan houden en mogelijke problemen zo snel mogelijk kan herkennen. Daarnaast is het verstandig op twee keer per jaar de tandarts te bezoeken om eventuele tandheelkundige problemen te behandelen. Tot slot, of je nu een man of een vrouw bent, er zijn bepaalde dingen waar je je bewust van dient te zijn lichamelijk als je ouder wordt. Wacht niet tot je naar de dokter gaat die ene keer paar jaar, maar houdt je gezondheid goed in de gaten. Je kunt tegenwoordig thuis ook veel dingen testen. Immers, voorkomen is beter dan genezen.

4. Slaap meer!

Wist u dat een derde van alle Nederlanders aangeeft wel eens slecht te slapen?

Voor de meeste van ons is 7 tot 8 uur slaap per nacht essentieel voor onze gezondheid. Voldoende slaap is een onmisbaar onderdeel van een gezonde levensstijl en als je niet genoeg slaap krijgt, probeer dan deze handig tips:

  • Voer een vast ritueel in voor het slapen gaan: neem een bad, lees een boek, kortom, ontspan voor je bed in gaat. Net als bij kinderen het geval is, zal een slaapritueel je lichaam helpen te ontspannen en zal het begrijpen dat het zich moet klaarmaken voor de nacht.
  • Vermijd eten of drinken dat vol zit met suiker of cafeïne houdende drankjes zoals koffie en thee net voor het slapen omdat deze je hersenen stimuleren en er voor kunnen zorgen dat je lastiger in slaap valt.
  • Stop het gebruik van elektrische apparaten zoals de tv of je mobiele telefoon te minste een uur voordat je naar bed gaat. Zo verminder je de blootstelling aan kunstmatig licht en geef je je spieren de mogelijkheid zich te ontspannen. Tegenwoordig hebben we bijna allemaal wel meerdere van dergelijke apparaten naast ons bed liggen, dus het kan lastig zijn om ze weg te leggen, maar probeer het gewoon eens een paar dagen en kijk of je verschil merkt. Lees in plaats daarvan een boek, dat helpt het verminderen van stress

5. Giechel, lach en schater

Dit is geen grapje. Lachen brengt een hoop voordelen voor onze gezondheid met zich mee. Het helpt bij het versterken van ons immuunsysteem door het aantal cellen dat antilichamen produceert te verhogen. Het vermindert ook het aantal hormonen die in verband worden gebracht met stress en helpen je om te ontspannen. Daarnaast zorgt het voor de vrijlating van endorfine, het gelukshormoon.

Lachen is ook soort van een mini-workout. We hebben niet voor niets de uitdrukking: "pijn je buik hebben van het lachen". Dit komt omdat we onze buikspieren aanspannen als we lachen. Op zoek naar een six-pack? Hier is de oplossing!

Vraag een leuke vriend of collega om een goede mop te vertellen of bekijk shows van je favoriete comedian, het is tijd om te lachen!

Een gezonde levensstijl brengt ons voordelen op de lange termijn, maar velen van ons worden afgeschrikt door het idee dat we onze dagelijkse gewoonten aan moeten passen. Met een beetje planning en een positieve instelling kunnen deze vijf tips gemakkelijk onderdeel van je leven worden en kunnen we een langer en gezonder leven leiden.