Vandaag hebben we ervoor gezorgd dat er plastic flessen niet op de vuilnisbelt zijn terechtgekomen.

Nieuwste artikelen

Koopgids voor waterdispensers voor op kantoor

Lees meer

Juli Plasticvrije maand moedigt ons allemaal aan om plastic afval te verminderen

Lees meer

Waterlogic viert het engagement van Jan De Nul Group om single use plastic aan boord van hun schepen te verminderen

Lees meer

Waterlogic helpt mee in de strijd tegen moderne slavernij

Lees meer

Zero Waste Week

Lees meer

Regels over water op je werk

Regels over water op je werk
Logo

Het toekennen en zelfs aanmoedigen van het nemen van drinkpauzes kunnen uw bedrijf een impuls geven. Er is bewijs dat aantoont dat optimaal gehydrateerde medewerkers positiever en productiever zijn, zich beter kunnen concentreren, meer energie hebben en minder kans hebben op hoofdpijn en vermoeidheid.

Wat zegt de wet over het drinken van water op het werk?

Mensen die fysieke arbeid verrichten in warme omstandigheden moeten veel en vaak water drinken, maar zelfs medewerkers die op kantoor zitten met airconditioning moeten voldoende water drinken. Studies die betrekking hebben op productiviteit en het drinken van water wijzen op de voordelen van goede hydratatie. Werknemers stimuleren om water te drinken gedurende de dag is dus niet meer dan logisch – en als dat water ook nog eens lekker koel, schoon en vrij van bacteriën is, zullen uw medewerkers veel eerder geneigd zijn om water drinken. En dat is dan weer goed nieuws voor zowel hun gezondheid als voor uw bedrijf.

Een werkgever draagt de verantwoordelijkheid voor de bescherming van de gezondheid en veiligheid van zijn werknemers, en uitdroging is absoluut een risico voor de gezondheid. De Arbo-wetgeving in Nederland biedt minimum regels voor de werkomgeving van werknemers: voldoende schoon sanitair, minimale afmetingen van een werkplek, faciliteiten om uw handen te kunnen wassen en een schone, veilige plek om te lunchen. Er zijn echter geen regels over het aanbieden van voldoende drinkwater. Er wordt werkgevers wel geadviseerd om tijdens warm weer medewerkers meer te laten drinken, maar niet over wie dat water aan moet bieden. Je wordt geacht je eigen water mee te nemen. Heb je kraanwater tot je beschikking als werknemer dan heb je geluk, zo niet dan zal je ergens water moeten kopen. Maar let op, zelfs dan is de werkgever niet verplicht de werknemer in de gelegenheid te stellen om buiten pauzes om water te laten drinken.

Water-regels in andere Europese landen

In andere Europese landen, zoals bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk is het wel verplicht om werknemers te voorzien van drinkwater, ook buiten de normale pauzes om. Zo is het bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk wettelijk geregeld om ten alle tijden onbeperkt schoon drinkwater beschikbaar te stellen. Daarnaast moet de werkgever er zorg voor dragen dat er een hygiënische manier is waarop de werknemers het water tot zich kunnen nemen door bijvoorbeeld kopjes, glazen of bekertjes voorradig te hebben. Zouden we in Nederland ook niet gewoon water beschikbaar moeten maken tijdens werkuren? We weten allemaal dat het drinken van water goed voor ons is en ook dat het soms lastig kan zijn om voldoende te drinken. Als u water beschikbaar stelt aan uw werknemers en hen de mogelijkheid biedt om ook buiten de pauzes om water te drinken dan is dat niet alleen een extraatje dat u uw medewerkers biedt, het is ook goed voor uw bedrijf! Water is goed voor de hersenen, helpt tegen hoofdpijn, en is bewezen het gelukshormoon serotonine aan te maken. Het mes snijdt dus aan twee kanten: uw werknemers zullen gelukkiger zijn en beter presteren!